Fotografera med fast brännvidd.

Fotografera med fast brännvidd.

Att fotografera med endast fast brännvidd… Det är något jag enbart gör. Ofta känner jag att det är bra för mitt kreativa tänk under fotograferingen och samtidigt lär jag känna min optik och brännvidd.

tempImageForSave.jpeg

Har ni ingen fast brännvidd så tejpa zoomen vid en fast brännvidd t.ex. 35 mm och förflytta dig själv under komposition istället för att zooma. Med detta lär du dig vilka brännvidder du skall använda för en viss typ av bild. När du själv kan bestämma avstånd till motivet så rekommenderar jag att du själv flyttar dig istället för att zooma.


Fototips - Ögonkontakt i fotografi.

Fototeknik - Ögonkontakt i fotografi.

Det är intressant hur man kan skicka olika signaler till den som betraktar ens bild. Låter det nytt och främmande för dig som fotograf? Nedan ser ni tre olika bildexempel. Under respektive bild beskriver jag hur ögonkontakten förmedlar olika känslor i de tre olika bildideerna.

När personen tittar på dig känner du dig inblandad och en kemi uppstår i fotografiet.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.
Siri P.

När två personer tittar på varandra i ett fotografi blir betraktaren observatör.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.
Åsa Engman & Magnus Ringberg.

När personen tittar bort från kameran sätts du som betraktare i ”observation läge”.
Det kan kännas som du får en inblick i personens tankar och privata ögonblick.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.
Svea G.

Visst är det intressant hur man skicka olika signaler bara genom att be modellen använda sin blick på olika sätt. Känns både givande och kul att dela mitt yrke som fotograf med er. Har ingen aning om vilka ni är som läser bloggen efter alla dessa år så blir väldigt glad om ni skriver ett par ord eller kommentar. Ni kan även följa mitt yrke som fotograf via länkarna längst ner i denna posten.

Vill passa på att önska er en riktigt trevlig helg!
//Vega

Hur kommunicerar vi på internet?

Hur kommunicerar vi på internet?

IMG_3889.JPG

Den här bloggposten skriver jag för första gången med Siri på min iPad. Det är fantastiskt vad utvecklingen gått framåt rörande tekniken med datorer och mobila enheter. 

Internet var från början en ovärderlig kunskapsbank för mig där jag mötte många liksinnade människor och vi delade ett gemensamt intresse eller livsstil. Idag tycker jag att internet sakta men säkert utvecklats till någonting helt annat än en kunskapsbank och där man kan dela intressen. Det handlar väl mycket om den quick fix människor vill ha idag och att nå en framgång och karriär på internet. Idag finns det t.o.m. människor som är beredda att betala för att få följare på sitt på sitt Instagram konto.

Jag tycker att innehållet måste vara mer värt och mer intressant är hur många följare man har. Det här quick fix-tänket avspeglar sig i hur vi kommunicerar med andra människor på internet idag. Jag var väldigt emot likes när det kom. Det kanske låter konstigt men jag tror att likes hämmar en kreativ och intressant tvåvägskommunikation. Om jag postar ett inlägg som känns intressant och du skriver en kommentar tillbaka, lång eller kort spelar ingen men då tycker jag att det minsta jag kan göra är att skriva en kommentar tillbaka. Tyvärr ser jag allt för ofta att folk bara ge en tumme upp när man har skrivit en kommentar till någon. Är folk så stressade idag eller har de sånt stort in/utflöde på internet så att de helt enkelt inte orkar skriva. 

IMG_3890.JPG

Tänker tillbaka på den tiden när du kom hem från jobbet och det låg ett brev på golvet. Jag öppnade brevet och läste och därefter skrev jag ett brev tillbaka. Det jag vill säga är att det är sån buzz idag som gör att folk inte ser och tänker. Det är helt enkelt för mycket av allting. Jag tycker faktiskt att citatet LESS IS MORE är intressant och det ligger så mycket sanning i det. Titta lite djupare på de du följer. Är det så intressant och givande? Gör du vadsomhelst själv för att få så många följare som möjligt där innehållet kanske rentav är sekundärt. Det kanske låter märkligt men gör du vadsomhelst för att få många följare och känner att antalet följare är lika med att du är framgångsrik i det du gör. 

Som avslutning i denna posten vill jag säga att tänk på din vistelse på internet. Jag är övertygad om att den människa som gjort en post blir extra glad om du tar din tid och skriver ett par ord eller rader istället för att bara ge en like eller i värsta fall en random like. Så börja skriv kommentarer istället för ge alla dessa likes. Jag lovar att hela vistelsen på internet blir mycket mer intressant och roligare. 

Det var spännande och väldigt annorlunda att prata in texten som ni läst i denna posten. Visst är det häftigt med ny teknik och vi har bara kommit en liten bit på väg till hur det kommer se ut i framtiden. Stort tack att du läste min bloggpost.

Less is more. 

//Vega


Rådanäs Bryggeri - Möte

Rådanäs Bryggeri - Möte

Idag har jag varit på möte med på hantverksbryggeriet Rådanäs Bryggeri. Så coolt att bryggeriet ligger i en gammal helikopterhangar. Jag passade på att fråga Karin Lundh som är huvudbryggare en miljon frågor då mitt öl-intresse är stort. Smakade Rådanäs Ekologiska Pale Ale direkt tappad från bryggeritankarna.

IMG_1165.jpeg

iPhone snapshot: Vega


Fototips - Var och hur man belyser en fotografering.

Var och hur man belyser en fotografering.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.

När du ska planera en bildide så behöver du självklart ljus. Räcker det befintliga ljuset eller behöver du tillsätta ljus av någon anledning. Ska du ersätta solens befintliga riktning eller rentav blockera det. Oavsett är det viktigt att du betraktar ljuset i ett rum eller utomhus när du skissar på din bildide.

David Bicho, en god vän och fotografkollega från Stockholm sa kloka ord till mig: “Att man INNAN har en tanke, och sedan förverkligar den. Som att måla en tavla.”

Tänkte dela mina tankar från en av bilderna vi fotograferade med Caesar CRM förra veckan. En av våra locations var på Maritiman i Göteborg. Där valde vi fotografera i en ubåt. Ja det förstår väl de flesta att det inte finns något solljus som hittar in men…

Min bildide var att tre personer ska vara med i bilden och där en person går upp ur ubåten. Men inte så intressant och bildskönt att man går upp i ett svart rör. Fotoassistent gick upp ur ubåten och belös ner i röret med en Profoto B10. Då skapade vi ett eget solljus som räckte för att belysa de två personerna i bakgrunden. Personen i förgrunden belös jag med Profoto Softlight Reflector. I bilden ovan ser ni det färdiga resultatet.

“Att man INNAN har en tanke, och sedan förverkligar den. Som att måla en tavla.”


Realistiska delmål som fotograf.

Realistiska delmål i ditt företagande.

Jag har aldrig startat upp något nytt vid årskiftet. Däremot har jag de senaste åren valt lägga extra mycket tid och fokus på en genre inom min fotografering under en period. I november bestämde jag mig för att ha kontinuitet och utvecklas inom still life. För ett realistiskt delmål i min utveckling som fotograf kändes det bra med 6 månader. Det är till mars månad.

Jag är den typ av person som tycker den mörka perioden är extra jobbig här i Göteborg. Så ett eget projekt under denna perioden hjälper mig att vara aktiv i mitt kreativa skapande och tillsammans med pilates ge fin vind i seglet. Utöver min uppdragsfotografering så är jag övertygad om att det är viktigt att ha egna projekt. Det är ett unikt tillfälle att pröva nya idéer och utvecklas.

Det som känner jag med still life är först och främst hur stor och viktig del ljussättningen är. Missförstå mig inte, ljuset är alltid viktigt men inom still life känns det extra viktigt. Du lär dig se ljus på ett nytt sätt. Jag har valt jobba med mindre ljusmodifierare och skapa karaktär i ljuset med hjälp av t.ex. snoot, grid, zoomreflektor, diffusionsfilter och vita/svarta kapaskivor. Att inte enbart ljussätta med stora softboxar.

Oavsett tycke/smak vad man väljer att fotografera så vill jag varmt rekommendera att du sätter upp ett realistiskt delmål inom din fotografering. Och när mars månad är här så är jag både stolt och glad över att se min utveckling som still life-fotograf. Här kan ni se både egna projekt och uppdrag med still life som kommit till världen sedan mars månad från mig som fotograf.

IMG_3440.jpeg
IMG_0823.jpeg
IMG_3732.jpeg
IMG_3603.jpeg
IMG_3734.jpeg
IMG_3032.jpeg
IMG_3698.jpeg