Inspiration - Fotografens bränsle

Läser en post från Moderskeppet på Twitter. Märkliga rader "Inspiration är för amatörer". Måste ventilera mina tankar runt detta...

När jag arbetat som frisör, dj eller fotograf har alltid inspiration varit en viktig del för mitt kreativa skapande. För mig har alltid mitt yrke varit ett skapande som innehåller känslor. Att orka vara kreativ och skapa nya bilder kräver energi. Du ger så mycket ut under en arbetsvecka så du måste fylla på med sånt som ger dig vind i seglet.

Jag får oerhört lite inspiration från andra stillbildsfotografer. Det känns bättre för min del att hämta inspiration från film, resor, träning och t.ex. socialt umgänge. Oavsett var du får inspiration så är det i.m.o. lite tråkigt att vissa yrkesutövare bara rippar andras artiklar och bildspråk hela dagarna. Förmodligen är de kort på inspiration och de tror de är effektiva och smarta genom att ta en genväg till det färdiga resultatet.

Men att dela en mening som säger "Inspiration är för amatörer".... Det känns fel.

I mitt liv som fotograf måste jag jobba oavsett väder, vind eller självkänsla. Inspiration har inte med det att göra. Det är en drivkraft och kärlek till mitt yrke som fotograf. Men för att kunna simma framåt och inte bara trampa vatten hela dagarna så måste jag fylla på med ny inspiration. Varje vecka.

For the love of art.

//Vegafoto