Michael Jönsson Michael Jönsson

Mot Fårö med fokus på film i sommar

Nu lämnar vi stan och åker över till Fårö. En plats vi ofta återkommer till med sitt unika landskap och stillheten.

Den här sommaren prioriterar jag att filma. Fokus ligger på nordisk livsstil och landskap till mitt arkiv på Johner Bildbyrå. Jag ser verkligen fram emot att filma på Fårö som jag har fotograferat varje sommar i över 15 år.

Med mig i Pelicase 1510 har jag Sony FX6 och tre objektiv: 28mm, 35mm och 90mm macro.

Ser fram emot att dela med mig av resultatet efter sommaren. Ha en riktigt fin sommar!

// Vega

Läs mer
Michael Jönsson Michael Jönsson

Fuji GFX100RF – Ett par dagar med en mellanformatskompakt

Jag har sedan länge använt min Fuji X100F som resekamera. Liten, smidig och med fin bildkvalitet. När jag nu fick chansen att testa nya Fuji GFX100RF. Stort tack till Daniel Nilsson på Goecker. Kameran kom till mig igår och jag har hunnit använda den i några olika miljöer.

Igår träffade jag min kollega och gode vän Jonas Berg för en morgonkaffe på Kastello. Efter det tog vi kamerorna och drog ner till området Fixfabriken för att plåta arkitektur en timme. Och vilken upplevelse det blev.

Första intryck
Det första jag reagerade på var den markant förbättrade LCD-skärmen. Tydligare och ljusstarkare än både min Fuji GFX 100S och Fuji X100F. Hela kameran kändes dessutom mer kompakt och mobil än Fuji GFX100S men ändå robustare och större än Fuji X100F. Den där balansen mellan storlek och prestanda är viktig för mig, särskilt när det gäller resekameror.

Objektivet är fast vilket innebär att man inte kan byta glugg precis som på min Fuji X100F. Det är lätt att jämföra dessa två, men det är egentligen inte rättvist. De spelar i helt olika ligor vad gäller sensorstorlek, pris och bildkvalitet. Samtidigt hamnar de ändå under samma tak för mig. Kameror för vardagsfotografi med hög bildkvalitet och enkel hantering.

Komposition & bildförhållanden
En funktion jag verkligen gillar är möjligheten att välja olika bildförhållanden direkt på ratten t.ex. 4:3, 3:2, 1:1. Det påverkar inte själva RAW-filen men förhandsvisningen i kameran speglar det valda utsnittet och inställningen följer med in i exempelvis Capture One. Det är en kreativ funktion.

Nedan ser ni tre snapshots. Bilderna är jpeg direkt ur kameran. Jag tillbringade en timme med att fota enbart i ett specifikt bildförhållande och det var inspirerande hur det påverkade min kreativitet.

Snapshot: Vega // Förstora - Klicka på bilderna.

Funktioner & känsla

GFX100RF har 100 megapixlar och det märks. Antalet pixlar är användbart särskilt när man använder kamerans tre digitala zoomlägen. Eftersom optiken inte går att byta ut blir det här ett praktiskt alternativ för att variera utsnittet. Visst det är inte optisk zoom men i praktiken funkar det väldigt bra tack vare den höga upplösningen.

Menysystemet och knapparna känns igen från mina Fuji GFX 100S och Fuji X100F vilket gör att det inte är någon inlärningskurva att tala om.

Fotopromenad & reflektion

På kvällen igår deltog jag i en fotorunda som anordnades av Philip Liljenberg. Vi samlades vid Sankt Sigfridsplan och promenerade mot Olskroken. Jag gick tillsammans med Jonas Berg och vi plåtade arkitektur längs vägen. Det handlade inte om att ta så många bilder som möjligt utan snarare om gemenskap, inspiration och att bekanta mig ytterligare med Fuji GFX100RF. Kvällen avslutades med en öl i Olskroken, en fin avslutning på en trevlig fotorunda.

Nedan ser ni tre bilder plåtade med ratio 1x1 och filmsimulering Classic Chrome. Bilderna är jpeg direkt ur kameran.

Snapshot: Vega // Förstora - Klicka på bilderna.

Slutsats

Jag är positivt överraskad av Fuji GFX100RF. Den ersätter inte Fuji GFX100S men den är ett enormt steg upp från Fuji X100F i både i bildkvalitet och flexibilitet. Jag är nyfiken på hur den står sig mot exempelvis Leica Q3 eller Hasselblad X2D som jag också har på listan att testa innan det är dags att bestämma mig för en ersättare till Fuji X100F.

Stort tack till Daniel på Goecker för möjligheten att testa denna kamera och till Jonas Berg för en inspirerande fotodag. Det är alltid ett nöje att dela tid, tankar och bilder med dig.

//Vega

Läs mer
Michael Jönsson Michael Jönsson

Ny arbetsdator - Mac Studio

Idag var jag nere på Macforum och köpte ny arbetsdator. Med tanke på att jag filmar mer och mer så behöver jag nu bygga datorn med andra egenskaper än enbart stillbild. Mac Studio med sin GPU välkomnar DaVinci Resolve med öppna armar.

Specifikationer:

Mac Studio M3 Ultra
28-kärnig processor
60-kärnig grafik
32-kärnig Neural Engine
96 GB enhetligt minne
2 TB SSD-lagring
Framsida: två Thunderbolt 5-portar, en SDXC-kortplats
Baksida: fyra Thunderbolt 5-portar, två USB-A-portar, HDMI-port, 10 Gbit Ethernet-port, hörlursuttag
Stöd för upp till åtta skärmar

Det känns som ett rejält kliv framåt. Den här maskinen är byggd för tyngre produktion både när det gäller prestanda och anslutningsmöjligheter. Med 96 GB enhetligt minne och den nya M3 Ultra-chippen flyter tunga projekt i DaVinci Resolve. Renderingen går snabbare och färgkorrigering i realtid blir lättare.

Intern vs extern lagring

Jag valde att konfigurera Mac Studio med 2 TB intern lagring vilket räcker gott för system, appar och pågående projekt. Istället för att uppgradera till 4 TB eller 8 TB vilket snabbt springer iväg i pris hos Apple så kompletterar jag med t.ex. extern 2 TB Samsung T9.

Tack vare Thunderbolt 5-portarna får jag överföringshastigheter som är så snabba att det i praktiken inte märks någon skillnad mot intern lagring. Det innebär att jag kan redigera video direkt från den externa disken utan några som helst flaskhalsar. Dessutom är det betydligt mer prisvärt att köpa externa SSD:er med hög prestanda jämfört med Apples uppgraderingspriser för intern lagring.

En annan fördel är att jag nu kan ha separata diskar för olika projekt, backuper och arkiv, vilket gör mitt arbetsflöde mer strukturerat och mobilt.

Varför M3 Ultra och inte M4 Max?

Varför valde jag en M3 Ultra istället för en M4 Max när båda nu finns som alternativ i nya Mac Studio?

För mig handlar det om att prioritera ren prestanda, bandbredd och minneskapacitet framför de små vinster M4-serien just nu erbjuder. M4 Max bygger visserligen på en nyare arkitektur, med förbättringar inom energieffektivitet och AI men M3 Ultra är fortfarande det mest kraftfulla chipet Apple erbjuder i skrivande stund.

M3 Ultra består av två M3 Max-chip kopplade via UltraFusion. Det ger dubbelt så många GPU-kärnor (60 st i mitt fall), högre minnesbandbredd och möjlighet till upp till 192 GB enhetligt minne (96GB i mitt fall). I praktiken gör det här stor skillnad när man jobbar med exempelvis 8K-material, Fusion-effekter eller AI-driven brusreducering med t.ex. Topaz.


Läs mer
Michael Jönsson Michael Jönsson

Timelapse SSI Schäefer, Apotea

Timelapsefotograf i Göteborg

Vegafoto fick i uppdrag av SSI SCHÄFER att under åtta månader dokumentera byggnationen av Apoteas nya logistikanläggning i Varberg med timelapsefotografering. SSI SCHÄFER har nu levererat ett helautomatiserat lager till Apotea.

SSI SCHÄFER och bygget av Apoteas nya Apotea, Sveriges största nätapotek, har idag öppnat sitt nya, högautomatiserade lager i Varberg. Det är ett toppmodernt logistikcenter på 30 000 m² med en fullt integrerad automationslösning från SSI SCHÄFER – en ledande global lösningsleverantör inom alla områden av intralogistik. Projektet levererades framgångsrikt enligt tidsplan och står nu redo för drift.

Info rörande teknik bakom timelapseproduktionen under åtta månader:

Antal bilder per dag.
En bild var 15 minut.
Antal bilder per timme: 60 / 15 = 4 bilder per timme.
Antal bilder per dygn (24 timmar): 24 × 4 = 96 bilder per dag.

Antal bilder under åtta månader.
Antal dagar per månad (31 dagar/månad)
Totalt antal dagar: 31 × 8 = 248 dagar.
Antal bilder under 248 dagar: 96 × 248 = 23 808 bilder.

Datamängd
Canon EOS 5D Mark IV (Tre st. kameror)
Total lagring för alla tre kameror under 8 månader: 2880,8 GB (≈ 2,88 TB).

Kontakta Vegafoto när ni vill dokumentera eller marknadsföra ert arbete på ett modernt sätt. Vegafoto har en gedigen kunskap om timelapse då vi utfört ett flertal produktioner.

Ett urval kunder:
SSI Schäfer - Apoteas logistikanläggning i Varberg.
Göteborg Energi & General Electric - Risholmen, Big Glenn vindkraftverk.
Valmet - Värö Bruk.

Läs mer
Michael Jönsson Michael Jönsson

EIZO CG2700X

Efter många trogna år har min EIZO CG275W bytts ut mot EIZO CG2700X. Tack Goecker!

  • 27-tums Wide Gamut LCD med 3840 x 2160 pixlar (4K UHD)

  • Stor färgrymd, täcker 99 % av AdobeRGB och 98 % av DCI-P3

  • Integrerad sensor för helautomatisk självkalibrering

  • 500 cd/m² maximal ljusstyrka, kontrast 1450:1 tack vare True Black-teknik

  • 10-bitars skärm med 16-bitars 3D-LUT

  • Digital uniformitets teknik, mycket jämn ljus och färgfördelning över hela panelen

  • HDR-targets för HDR-HLG och HDR-PQ-EOTF

  • USB-C (upp till 94 watt strömtillförsel), DisplayPort- och HDMI-ingångar

  • RJ-45 LAN-port, USB-hubb med fyra USB-portar nedströms

  • Stabil färgåtergivning på bara tre minuter

ColorEdge CG2700X kombinerar absolut precision med extremt fin 4K UHD-upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Den säkerställer en konstant bildvisning på högsta nivå och erbjuder många anslutningar inklusive USB-C och LAN. Detta gör att CG2700X är den ultimata universella monitorn för kreativa proffs med de högsta kraven. Oavsett om det används i fotografering, videopostproduktion eller pre-press, den integrerade sensorn ser till att bildskärmen alltid matchar den visade filen. Den maximala ljusstyrkan för den högupplösta 4K-skärmen är 500 cd/m², True Black-panelen med en kontrast på 1450:1 och de förinstallerade HDR-gammakurvorna gör skärmen till den perfekta

monitor även för efterproduktion av 4K-filmer. Fotografer kommer också att uppskatta den extremt höga detaljupplösningen på 164 ppi. Tack vare USB-C-porten erbjuder CG2700X en mycket bekväm anslutning till mobila högpresterande datorer. Bild- och datasignaler överförs med bara en enda kabel – samtidigt kan den bärbara datorn laddas med upp till 94 watt. Den integrerade USB-hubben, HDMI och DisplayPort-anslutningar som samt det medföljande ljusskyddsskyddet rundar av de påkostade funktionerna hos CG2700X.

Enastående skarp bildkvalitet, 4K UHD

ColorEdge CG2700X visar med 4K UHD (3840 x 2160) upplösning, vilket är fyra gånger så stort som Full HD. Den anmärkningsvärda detaljrikedomen säkerställer att högupplöst innehåll visas skarpt. Skärmen på 27 tum ger gott om utrymme för att visa 4K-innehåll eller Full HD-innehåll i sin helhet med tillräckligt med utrymme för att visa verktygsfält, paletter och andra fönster eller applikationer. Detta gör monitorn mångsidig för videoredigering, 3DCG-skapande, spelutveckling, fotografering och andra kreativa områden. IPS-panelen har en maximal ljusstyrka på 500 cd/m² och uppnår ett kontrastförhållande på 1450:1.

Stort färgutrymme för mättade färger

För att kunna använda hela färgspektrumet hos moderna kameror behöver du en bildskärm med största möjliga färgrymd. Först då är det möjligt att visuellt bedöma och redigera de mättade nyanserna i filen. Det är därför IPS-panelen på ColorEdge CG2700X täcker till exempel det större AdobeRGB-fotoomfånget samt CMYK-utskriftsskalan ISO-coated V2 till mer än 99 %. Detta innebär att det fulla färgspektrumet hos moderna kameror representeras på bästa möjliga sätt och utan tonhopp. Och en exakt simulering av utskriftsresultatet i softproof vyn garanteras också.

Smidiga övergångar och gradienter tack vare 16-bitars LUT och 10-bitarsläge

LUT (look-up-table) på CG2700X använder interna beräkningar med 16 bitar för ett extremt högt färgdjup och utsignalerna med upp till 10 bitar. Detta ger miljarder nyanser för att beräkna, vilket effektivt förhindrar visningsfel som orsakas av bildskärmen, till exempel ränder eller clipping, vilket kan leda till tonbrytningar i gradienter eller onödiga färger i gråskalor. Även fina nyanser och strukturer i mörka eller mycket mättade områden i bilden kan visas på ett differentierat och detaljerat sätt.

Digital Uniformity Equalizer: perfekt rendering över hela skärmen

Varje enskild bildskärmspanel mäts exakt över hela ytan på EIZO-fabriken. Eventuell uniformitet i ljusstyrka och onödig färg, detekteras och avlägsnas. Denna process (Digital Uniformity Equalizer) garanterar att identiska färger alltid ser likadana ut under bildskärmens hela livslängd, oavsett var de visas. Endast på detta sätt är exakt bildbehandling och retuschering möjlig.

Inbyggd kalibreringssensor för självkalibrering

En integrerad kalibreringssensor säkerställer att du uppnår maximal färgnoggrannhet. Sensorn är perfekt anpassad till monitorn, tar hänsyn till miljöpåverkan som ljus och korrelerar bildens mitt med bildens kant. Detta säkerställer ett jämnt resultat över hela bildskärmen.

Sensorn är placerad i ramen och förlängs endast vid mätningar. Detta innebär att ingen extern kalibreringsanordning behövs och att bildskärmens färgåtergivning alltid är optimal. CG2700X är utrustad med den senaste sensortekniken, vilket gör att den kan kalibreras om i medan man arbetar. Så du kan fortsätta arbeta med program som inte är färgkritiska medan bildskärmen kalibrerar. Sensorn tar bara upp en liten mängd utrymme på skärmen under kalibreringen och stör därför inte.
Kalibrering kan också ske helt automatiskt vid definierbara tider, även om datorn är avstängd eller inte alls ansluten till bildskärmen.

Toppmodern anslutning med USB-C

Bildsignal, USB-dataöverföring samt strömförsörjning med upp till 94 W Watt, allt detta och mer kan realiseras med en enda USB-C-kabel. Detta gör ColorEdge CG2700X till den centrala dockan i det grafiska arbetsflödet.  Kringutrustning som mus, tangentbord eller skrivare kan anslutas direkt till USB-A-portarna på bildskärmen

LAN-port/RJ45 för att säkerställa en stabil nätverksanslutning

Bildskärmen har en dedikerad LAN-port för att säkerställa en kabelansluten nätverksanslutning. Bärbara datorer och datorer kräver att ovan nämnda USB-C kabeln ansluts till CG2700X för att få nätverksåtkomst via bildskärmen. Med andra ord, inget behov av en extern dockningsstation

True Black Display

Mörka toner visas ofta svagt eller urtvättat på LCD-skärmar. True Black förbättrar kontrastförhållandet och mörka toner verkar djupare – särskilt när man tittar på monitorn från sidan

Stabil färgåtergivning på bara tre minuter

Det tar en traditionell bildskärm minst 30 minuter för ljusstyrkan, kromaticiteten och tonvärdena att stabiliseras, medan ColorEdge CG2700X bara behöver tre minuter. Det innebär att användarna vet att de på ett tillförlitligt sätt kan lita på bildskärmens färger inom en kort tid efter att de har slagits på

Stabil display tack vare branschledande AI

För att säkerställa att gradering, färg, ljusstyrka och andra egenskaper alltid visas korrekt även när omgivningstemperaturen ändras är ColorEdge CG2700X utrustad med en inbyggd temperatursensor.  Den mäter noggrant bildskärmens interna temperatur, medan en AI-assisterad korrigeringsalgoritm skiljer mellan olika temperaturförändringsmönster och beräknar en exakt justering i realtid.
Allt för att skapa en så uniform skärm som möjligt under dagens alla timmar.

HDR-gamma

ColorEdge CG2700X stöder de två gammakurvorna för HDR-video: HLG-kurvan (Hybrid Log-Gamma) och PQ-kurvan (Perceptual Quantization). Upp till maximal ljusstyrka på 500 cd/m², vilket säkerställer CG2700 ett meningsfullt intryck av det bearbetade HDR-materialet, så att en HDR-referensmonitor som ColorEdge CG3146 ofta bara krävs i det slutliga produktionssteget.

Gamut pre-sets för film- och videoproduktion

De valbara pre-sets för färgrymderna DCI-P3, BT.709 och BT.2020 är exakt kalibrerade ex-works och säkerställer att man arbetar med korrekta gammavärden. Dessutom är färglägen för PQ (DCI och BT.2100) och HLG (BT.2100) för visning av HDR-innehåll också förinställda på fabriken. Ljusstyrkan för varje förinställning kan enkelt justeras och kalibreras om tack vare den integrerade kalibreringssensorn.

Perfekt för video- och filmproduktion

Filmer spelas normalt in vid 24 fps. De verkar därför onaturliga med den konventionella bildskärmsåtergivningen på 60 Hz. Bildskärmen stöder en bildfrekvens på 24 och 60 Hz. Det innebär att du kan visa och redigera ditt filmmaterial när det togs. HDMI-signaler med uppdateringsfrekvenser på 60, 50, 30, 25 och 24 Hz stöds. Bildskärmen har också I/P-konvertering.

5-års garanti

5-årsgarantin täcker alla komponenter inklusive LCD-panelen*. EIZO tillverkar sina produkter vid sina egna fabriker för att möjliggöra noggrann kontroll över produktionskvaliteten och se till att varje bildskärm byggs för att hålla.

*Användningstiden är begränsad till 30 000 timmar. Certifierad för kvalitet och prestanda.

Inkluderar:

  • Monitor Hood

  • Screen Cleaner

  • Calibration report

  • Signal cable HDMI – HDMI

  • USB/signal cable (USB-C - USB-C)

  • USB cable (Type A - Type B)

  • Manual via download

  • Power cord

  • Quick guide

  • Software: ColorNavigator Network, ColorNavigator

Läs mer
Arkitektur Michael Jönsson Arkitektur Michael Jönsson

Architecture Aarhus Denmark

Postar ett par bilder från arkitekturfotograferingen i Århus, Danmark.
Samtliga bilder är fotograferade med Hasselblad H5D-50C.

Förstora - Klicka på bilderna i galleriet.
Foto: Vega

Läs mer
Fotografering Michael Jönsson Fotografering Michael Jönsson

Hager - 1700-tals­stuga mitt i Göte­borg.

Fotografering med Hager i det charmiga kulturreservatet Gathenhielm. Nedan ser ni några utvalda bilder från vår fotografering. Bildtexterna kommer från Hager och läs gärna deras artikel i sin helhet här: https://hager.com/se

Foto: Vega
Kamera: Fuji GFX 100S

Förstora - Klicka på bilderna.

Stadens äldsta friliggande hus.

På Pölgatan i Göte­borg har tiden stått still sedan 1700-talet. Efter att man i ett av husen upptäckt omfat­tande skador i timmerstommen har huset noggrant restau­re­rats. Ström­bry­tare och eluttag i serie 1930 ser nästan ut att ha suttit där sedan man för första gången drog de utan­på­lig­gande instal­la­tio­nerna.

Majorna i Göte­borg har gått från att vara en arbe­tarstadsdel till att bli en populär och sprud­lande, restau­rangtät knut­punkt. Faktum är att stads­delen har de längsta bostads­kö­erna i Göte­borg. Vill man ha en hyres­rätt här får man tålmo­digt vänta i 9,7 år. Här hittar man också stadens äldsta frilig­gande hus. Vi har besökt ett hyreshus från 1740 som restau­re­rats enligt bebyg­gel­se­an­tik­varie-kons­tens alla regler.

Serie 1930 utanpå väggen. En gammal mast i taket.

När hyres­värden Higab lyfte på en plast­matta på vinden i hopp om att hitta ett välbe­varat trägolv, upptäckte man istället att hela huset var i behov av en total­re­stau­re­ring. När man bröt upp väggarna hittade man gamla rester från varvet. Bland annat en mast som använts som en bärande del i takstolen. Nu är väggar, golv och elin­stal­la­tioner utbytta, men den gamla känslan finns kvar.

”Otro­ligt fint med vrid­bry­taren”.

– Jag har gått in för att skaffa inred­ning som passar husets ålder, så det var fint att eluttag och ström­bry­tare gjorde det. Det är antik­va­riskt korrekt att elin­stal­la­tio­nerna är utan­på­lig­gande. Nu är sladden visser­ligen väldigt ny och vit, men den kommer ju få lite patina med tiden, säger Sara.

Tagit hand om huset i gene­ra­tioner.

Hyres­gästen Sara Edholm växte upp i området som ingår i kultur­re­ser­vatet Gathen­hielm. Saras bonus­morfar, som var konst­nären Eino Hanski, fick ett hyres­kon­trakt på Pölgatan under första halvan av 1900-talet. När morfar och mormor var för gamla för att bo kvar, flyt­tade Sara in i huset igen.



Läs mer
Film Michael Jönsson Film Michael Jönsson

Caporum - Företagsfilm

Vi filmade med Caporum Consulting förra veckan.

“Caporum Consulting är ett svenskt fintech-företag som grundades av en grupp före detta kollegor med bred expertis inom IT och finans. Våra erfarna experter använder den senaste tekniken för att utveckla innovativa strategier som ger resultat.”

//Vega

Läs mer
Fotografering Michael Jönsson Fotografering Michael Jönsson

Hager Elfack 2025

Stort tack till Hager för dagarna under ELFACK 2025! Här ser ni ett par bilder från mässan.

Förstora - Klicka på bilderna i galleriet.
Snapshots: https://vegafoto.se

Läs mer

Kategorier