Fototips - Stativet, ovärdelig fotoutrustning

Fototips - Stativet, ovärdelig fotoutrustning

Att använda stativ har otroligt många fördelar. En teknik jag ofta använder är att med flera exponeringar få en folktom bild. Senast denna teknik användes var när Colosseum skulle plåtas i Rom.

Foto: Vega
Förstora - Klicka på bilden. 

Jag komponerade och hittade ett passande utsnitt därefter plåtade jag från och till under 2 timmar utan att ändra komp/utsnitt.
Den blå timmen med det magiska ljuset passerar oerhört snabbt nere i Europa gentemot här i Sverige. Det gjorde att mitt finaste ljus fanns under ca 15 min.

Ju mer klockan gick mot fotograferingens slut ju mindre människor var i vägen för min bildide. När det var dags att göra de där magiska exponeringarna var det ca 6-7 personer som vandrade fram och tillbaka i förgrunden. Det är då stativet kommer till sin rätt. Jag kikade i sökaren och väntade till de flyttade sig till nya positioner och därefter knäpptes kortet. Totalt behövdes 4 exponeringar för att få det folktomt.

Nyttja tekniken för att få med de ingredienser din slutgiltiga bildide behöver. Det är def bilden värd.

Nedan ser ni en video där jag visar arbetsflödet bakom retuschen .

//Vega