Hasselblad H5D-50c - Välkommen till Vegafoto

Hasselblad H5D-50c

Tänkte dela mina tankar rörande senaste Hasselblad-inköpet. Har sedan dag 1 i mitt yrkesliv som fotograf använt Canon och 2012 tog jag steget till mellanformat och Hasselblad. Det ångrar jag inte. Hasselblad har varit en fantastisk kamera parallellt med Canon. Mellanformatsystemet har inte varit bättre utan unikt på sitt sätt. Genom åren har jag alltid valt Canon gentemot Hasselblad p.g.a. höga ISO och slutartid över 1/800. Vid alla andra omständigheter har jag valt Hasselblad. Ni som har retuscherat en Hasselblad-fil vet varför. Det handlar inte om antalet pixlar. Bildfilen har ett "sound" och karaktär som är unik.

FullSizeRender.jpg

När Hasselblad släppte H5D-50c testplåtade jag kameran från Goecker. Då hade jag Hasselblad H4D-31 och visste inte vad som väntade mer än det som pappret sa. Jag gjorde plåtningen på ISO 1600. Med mellanformat. Ja ni läste rätt. Bildfilerna såg makalöst fina ut. Nu har det gått en tid sedan den plåtningen och under 2016 plåtade vi bl.a. för Volvo Cars med H5D-50c och jag fick ännu en gång bekräftat vilken ny värld som öppnats upp med CMOS-sensorn.

IMG_1331.JPG

Tekniken har utvecklats och det är tre system som jag äger just nu: Sony, Canon & Hasselblad.

Vi köpte Sony a7S II förra månaden och den kommer primärt användas för rörligt, extremt höga ISO och rese/city-kamera. Canon kommer falla bort som system men behåller 5D Mark III som timelapse-kamera och objektiven kan användas med adapter på Sony. Hasselblad H5D-50c och Sony a7s II kommer ersätta Canon. 

Nu ser jag fram emot nästa vecka när vi plåtar på IKEA. Känslan att kunna plåta mellanformat på högre ISO, inte behöva plåta med kabel till dator utan använda iPad och Hasselblad wi-fi. Sedan bildfilerna... Ser fram emot att fortsätta vara en stolt och glad Hasselblad-ägare.

Fresh for 2017!

 

//Vega