Rigga och sätta ljus inför fotografering

När vi skall iväg som idag och göra en affärsporträtt-fotografering är förarbetet det som tar tid och är bland det viktigaste. Hur tänker jag...

Foto: Vegafoto / Kund: Virtual Manufacturing

Idag hade vi Virtual Manufacturing i studion och nya affärsporträtt fotograferades. En sak jag alltid tänker på är att iPhone-plåta ljussättningen. Som idag när de nya porträtten skall ha likadan karaktär som våra tidigare porträtt. Då har vi en bild på tidigare ljussättning som gör att vi spar tid och den återkommande kunden behöver inte betala den där extra timmen där olika ljussättningar prövas. 

Efter ljuset riggats får fotoassistenten agera modell och ljuset mäts upp och får önskad karaktär. När allt är klart och testbilder fotograferats kan vi ta en kort paus med genomgång innan kunden kommer till studion.

När kunden är i studion börjar vi alltid med att snabbt presentera oss på Vegafoto och visar en referensbild från tidigare fotografering. Då ser kunden hur slutresultatet blir och samtidigt bekantar vi oss med varandra under några minuter.

När vi lagt ner tiden på att sätta ett snyggt ljus innan kunden kommit till studion så behöver vi inte ta kundens tid och samtidigt kan vi enbart fokusera på porträttet. Så mitt tips är att vara extra noggrann och rigga genomtänkt. Det kommer bara öka chanserna till ett riktigt lyckat porträtt där både kund och fotograf är nöjd med fotograferingen.

Att minimidebitera 2 arbetstimmar är inte alltid det kunden ser i studion utan det är transport, riggning upp/ner, fotografering, retusch och bildleverans som tillsammans tar tid.

image.jpg

iPhone snapshot: Vegafoto / Behind the scenes från dagens fotografering.

Nu mobilbloggar jag detta från Bar Circi, avnjuter en espresso och känner mig skönt trött efter dagens fotografering. Imorgon är det bildval och retusch. Och ännu en gång måste jag påminna mig om att jag har världens bästa jobb som fotograf. 

//Vega