Fototips - Bakgrund i bilden

Fototips - Bakgrund i bilden

När jag bestämmer mig för en bildide på location är bakgrunden extremt viktig.

· Vad det är för färger? Vill du ha ett djup i bilden? Ha då helst inga varma kulörer i förgrunden (t.ex. rött) som minskar känslan av djup i bilden. Titta på konstnärer… Varmt framme och kallt bak på tavlan. Vill du lyfta fram ett rött tält placera då det i förgrunden.
· Harmonerar och tillför bakgrunden något till motivet?
· Var står jag och fotograferar? Kan jag flytta mig för att förändra bakgrunden gentemot t.ex. en person som skall fotograferas.
· Horisonten. För mkt himmel, för lite himmel eller lutar horisonten?
· Bländarval. Öva att plåta med liten bländare och vidvinkel. Det är något naturfotograferna är duktiga på. Saker och ting harmonierar med varandra i bilden och smetas inte ut med stor bländare. Att bygga upp bilden där allt bildinnehåll harmonerar med varandra.

Istället för att oftast använda kort skärpedjup för att en person skall poppa från bakgrund pröva:
- Sätt en varmare färgtemperatur på modellen.
- Sätt en kallare färgtemperatur på bakgrunden.
- Belys modell med reflexskärm eller blixt.

Bakgrunden eller ”fonden” är något allt fler fotografer bör ägna mer tid åt. Efter ett antal fotograferingar sitter det i ryggmärgen och det är ingen stor procedur under fotograferingen. Men tänk på det och.

Tänk på var du står. Plåta mer. Gå närmare.

//Vega