Nytt inköp - Profoto B10

Nytt inköp - Profoto B10

Har sedan många år tillbaka använt Profoto. Många säger att det är ett extremt dyrt blixtsystem. Jag tycker inte att det är dyrt men det kostar mycket. Något som är dyrt är inte värt sina pengar och Profoto är värt sina pengar. Kvalitet kostar.

Profoto D1 1000 och Profoto B1 använder vi sedan tidigare och har nu kompletterat med Profoto B10 från Goecker. En extremt användbar batteridriven och kompakt ljuskälla med TTL-funktion. Denna blixten gör något som inte övriga blixtar gör i våran park så det kompletterar verkligen vårt sätt att jobba. Delar mina tankar om hur blixten användes i Gdansk nu i helgen.

IMG_4107.JPG

Här ser ni Fuji X100F på frihand och Profoto B10 Air TTL med Profoto OCF Beauty Dish White som är en hopfällbar och mer portabel variant av den klassiska mjukljusreflektorn Profoto Softlight Reflector. Du får ett fylligt men samtidigt krispigt ljus. Den vita versionen ger ett mjukare och något jämnare ljus än versionen i silver. Jag pratade med gode vännen och fotografen David Bicho rörande silver alt. vit och ha sa ”Silver: mer kräm, mörkare skuggor (inomhus), lite fulare reflektioner (i ögon och hud). Vit: mindre kräm, ljusare skuggor (inomhus), snyggare reflektioner.”

Behind the scenes bilden ovan använde vi en diffusion monterad på Profoto OCF Beauty Dish White. Använde TTL och mätte ljuset därefter satte jag den i manuellt läge och sänkte effekten lite grann.  

Detta är mitt ultimata rese-kit och allt får plats i Fjällräven Kånken. 

IMG_4112.JPG
FullSizeRender.jpg


Gitzo Tripod Traveler GT1545T SR.1 CARBON och Gitzo Ball Head GH1382 QD följde med som blixtstativ/bom och kamerastativ.

Stativet har en extrem byggkvalitet förhållande till sin vikt och är ett perfekt komplement till mitt tyngre Gitzo-stativ och kulled. Fördelen under transport är det ihopfällda måttet 42,5 cm. Smidigt att montera snabbplattan på blixten för att användas på kamerastativet med kulled.

Den totala vikten med blixt, ljusmodifierare och stativ gör att man klarar hålla kitet och fotografera på frihand.

Profoto B10 - LED inställningsljus

En stor anledning till Profoto B10-inköpet var möjligheten med blixtljus och LED inställningsljus. Att manuellt justera färgtemperatur och ljusstyrka gör att den kan kombineras med min Lupo Light Superpanel Dual-Color från Goecker som t.ex. en kick under en videointervju. Ett annat scenario ser ni nedan från lördag kväll i Gdansk.

Vi satte kameran på stativ och justerade färgtemperaturen för att harmoniera med gatubelysningen. Vi hade ingen färgmätare med oss utan ögat avgjorde när det såg fint ut. Min Lupo Light visar Kelvin-värdet och det visar inte Profoto B10. Det gör det självklart lite omständigare. Min förhoppning är att detta kommer i en firmware-uppdatering inom kort. Om det inte går att visa kelvin-värdet på blixten så förslagsvis i Profoto-appen där man styr blixtens parametrar.

Här ser ni en behind the scenes-video som spontant filmats i all sin enkelhet med iPhone för att visa ljustekniken under kvällsplåtningen i Gdansk.

Med denna bloggposten ser ni de många möjligheterna och fördelarna med Profoto B10. Vill ni ha mer info om blixten så finns det många fina video-recensioner på Youtube.

Profoto B10 produktbeskrivning: https://static.bhphotovideo.com/lit_files/427644.pdf

//Vega