Lifestyle - Behind the scenes

Våran jul och nyår tillbringas i Småland. När vi reser passar vi på att plåta nya bilder till mitt bildarkiv på bildbyrån. Under dessa dagar gjorde vi ett par plåtningar. Bilderna postas här på Vegafoto-bloggen när de är färdigställda.

image.jpg

Yrkesinriktade bilder är något som kommer ge fin dynamik och variation till mina övriga bilder på bildbyrån. Här använde vi oss så mycket som möjligt av det befintliga ljuset. Profoto Umbrella XL (med diffduk) gav en liten puff för att rensa upp i färgerna på Helena samt ta bort ljuset från takbelysningen på hud och hår. Fönsterljuset var en viktig del i ljusmätningen då det gav fin karaktär på Helena. Gjorde dessa bilder med Canon 5D MK3 / 85 mm f1,2 / CamRanger / Profoto D1 1000 Watt / Profoto Umbrella XL Silver (med diff)

image.jpg

Även i denna bild använde vi oanstående utrustning och tog vara på det fina befintliga fönsterljuset. Gjorde halvkroppsporträtt med ett trovärdigt bildinnehåll och rekvisita som ger en äkthet till bilden. 

image.jpg

Vi gjorde totalt tre olika bilder i verkstaden. Här ett tajt utsnitt med halvkropp där Helena borrar hål till träplugg. Skärmade bort oönskat hårt fönsterljus i bakgrunden med några träskivor. Bakgrunden är extremt viktig i mina bilder och jag lägger ofta lika mycket tid på bakgrunden som att jobba med personen i bild. Bakgrunden skall harmonera med förgrunden. Låter kanske självklart men det är många fotografer som knappt ägnar tid till bakgrundens bildinnehåll. Gör man en planerad situationsbild så jobba även med bakgrund.

image.jpg

När jag bloggar detta så väntar vi snöfall inatt. Oavsett mängden snö så ger det fin karaktär till bilden och vi får en känsla av vinter. I denna bilden använde vi enbart befintligt ljus och programmerade CamRanger att ta 30 bilder med 1 sek/bild. Helena och jag promenerar i allen med hunden Seb (Golden Retriever). Allen gav ett fint djup i bilden och plåtade med Canon 85 mm (f/1,2) med bländare f/1,8. Vill att vi skall poppa mot bakgrunden så valde kort skärpedjup samt att vi kommer få en något varmare färgtemperatur än bakgrund. Ett bra tips: Varmt i förgrund och kallt i bakgrund ger fint djup. En teknik som konstnärer ofta använder sig av när de målar.

image.jpg

Vi lånade svärmors bil och hade en liten utflykt med varmt och gott kaffe i termos. Lägg till en fin utsikt i lantlig miljö på det så har vi fint bildinnehåll för denna bild då vi sitter och fikar i 10 minusgrader. Bilden plåtades med så kort skärpedjup som möjligt men ändå så skärpan ligger på både Helena och mig. Här kommer CamRanger till sin fulla rätt då vi kan styra kameran från bilen samt kontrollera så skärpan sitter på båda två. Bara dubbelklicka på bilden på iPad mini så ser man hur skärpan ligger. Ovärdeligt då vi inte alltid plåtar till Mac under lifestyleplåtningarna. 

image.jpg

Bilden plåtades på svärmor/svärfars tomt där de lagt ut en kärve till fåglarna. Lovikavantar, snöklädd julkärve, talgoxe och ett leende som andas ledighet gav fin stämning till denna bildide. För mig är det viktigt att det inte känns modellfotografering där bildinnehållet känns för tillrättalagt. Det gäller allt från ljus, rekvisita och personen som skall ge en känsla av nordisk livsstil. Trovärdighet och äkthet är ledorden.

Skriver dessa rader på iPad mini med ryggläge i svärmor/svärfars soffa och kopplar av vid deras kamin. Fantastiskt skönt här men börjar längta hem till vardagen och alla normala rutiner. Nu skall vi fira nyår med goda vänner i Växjö och därefter är det dags att ta tåget hem till Göteborg igen. 

Vill passa på att tacka er alla bloggbesökare för detta året. Kram på er!

//Vegafoto