Kamerastativets fördelar

Kamerastativets fördelar

Tänkte prata om fördelen att fotografera med stativ. Den största skillnaden för mig är att komposition och utsnitt görs med en större noggrannhet.

Arbetsflöde

Stor fördel med stativ är att du kan göra olika exponeringar på olika delar i bilden och du kan även använda fokus stacking-tekniken.

Många känner sig låsta och upplever att de inte har samma frihet med stativ som frihand. Det kan jag till viss del förstå men jag gör så här. När jag kommer till location så uppskattar jag vilket objektiv som lämpar sig bäst därefter så går jag med kameran på frihand och hittar en kameravinkel, utsnitt och komposition som jag vill utgå ifrån. Därefter tar jag fram stativet för en noggrann komposition och utsnitt.

Bildkvalitet

Dagens kameror har blivit extremt fina på högt ISO vilket gör att du kan fotografera med snabbare slutartid. Men de bilder som kräver längre slutartider och lågt ISO (trots bildstabilisering) kan man aldrig jämföra bildkvaliteten med frihand gentemot stativ i till exempel en interiörbild. Allt annat är en kompromiss.

Rätt eller fel

Men som alltid finns det ingenting som är rätt och fel. Med denna posten vill jag inspirera er till att använda stativet mer. Känner ni att det är omständigt och väljer oftast frihand så ge stativet en chans. Det kommer förhoppningsvis utveckla eran fotografering till det bättre.

Vill passa på att önska er en riktigt skön helg och tack för att ni fortsätter att läsa bloggen.

//Vega