Resefotografi - Hur tänker jag rörande kamera/ljus-teknik

Resefotografi - Hur tänker jag rörande kamera/ljus-teknik

Resefotografi är något som legat mig varmt om hjärtat sedan många år tillbaka. När vi reser har jag alltid haft min yrkesroll som fotograf med mig. Många kollegor har inte kunnat förstå att jag inte vill koppla av från bild när vi reser men vi har ofta valt resmål utifrån fotografi.

Oavsett t.ex. höstvandring i Kebnekaise-området, Fårö eller campervan-äventyr under sommaren i Europa. Lifestyle är ju min “spetskvalitet” och det fotograferas huvudsakligen tillsammans med t.ex. storslagna landskap eller mysiga gator i t.ex. Toscana.

När vi är ute och reser så vilar mina ögon sällan och det ger mig sådan fin inspiration och bränsle till kreativitet och kärlek till fotografi på hemmaplan. När jag ser en location och planerar en bild så vill jag att betraktaren vill besöka just denna plats och få uppleva det IRL. Om en vecka åker vi ner till Alsace, Chamonix, Toscana och ev. Puglia. Ser så mycket fram emot att fotografera nya bilder till mitt bildarkiv på Johner Bildbyrå.

Tänkte dela mina tankar rörande kamera/ljus-teknik. Tror flertalet fotografer förknippar resefotografi med t.ex. mobilitet, enkelhet, vikt och packutrymme. Jag tänker faktiskt även att det ska vara kompromisslöst rörande högkvalitativ kamera/ljusteknik. Det har blivit betydligt enklare att ha två kit med sig då vi har campervanen som bas.

Stativ inledningsvis väljer jag oftast ha med mig två stycken olika. Ett som är mer lättvikt som när vi vandrar eller vet att vi ska gå många timmar i en by. Det tyngre stativet har jag för timelapse, vid kraftig vind, tyngre kamera/optik eller när vi fotograferar nära campervanen.

Förstora: Klicka på bilderna.

Gitzo Ball Head Gh1382 Qd
Gitzo Tripod Traveler Gt1545T Sr.1 Carbon

Gitzo Carbon 6X GT3531
Really Right Stuff Ballhead Bh-55 LR

Valet av kamera är två stycken olika som kompletterar varandra fint. En lätt med fastbrännvidd och en för optimal bildkvalitet med brännvidd 24 tilt/shift, 32-64mm och 110mm.

Fuji X100F

Fujifilm GFX100S

Utrustningen packas upp från ICU’erna och dagens utrustning packas ner antingen i Think Tank-rygga eller Fjällräven Kånken-rygga.

Utrustningen är packad i 2 st. f-stop ICU’er.

Think Tank Streetwalker Pro V2.0, Black

Profoto B10

Fjällräven Kånken med Fuji X100F,
Profoto OCF Beauty Dish & Profoto B10

För att summera det här så känns det lite som det inte finns en “perfekt” lösning utan tror mkt på att man optimerar sin utrustning beroende på omständigheterna. Hoppas bloggposten inspirerar er till att packa smart och ni får en fin upplevelse på plats och framförallt riktigt fina bilder med er hem.

Vill passa på att önska er alla en riktigt fin midsommar!

//Vega