Fototips - HDR

Fototips - HDR

Många fotografer inklusive jag själv förknippar ofta HDR med bilder som ser onaturliga ut och på tok för många gasar för mkt i parametrarna i retuschen. HDR är ett fantastiskt sätt att fotografera när det görs i mitt tycke på ett smakfullt sätt.  Ja vad är smakfullt... Det finns inget svar på det men i denna bloggposten vill jag dela med mig av hur jag arbetar med HDR.

Interiörfotografering

När interiör fotograferas är det som bekant svårt för kameran att fånga ett rum på det sättet våra fantastiska ögon kan.  Jag fotograferar oftast interiör med befintligt ljus. Problemet är att det är igensotade lågdagrar, överexponerade fönster och möblerna saknar oftast form p.g.a. ett platt ljus i rummet. Min målsättning är helt enkelt att bilden skall se ut så som mitt öga ser det. Då gäller flera olika exponeringar.

För form på möbler och  djup i bilden använder jag ibland blixtljus på valda delar och interiör i rummet. Därefter maskar jag in de blixtbelysta exponeringarna i HDR-bilden. För att det skall kännas naturligt gäller det givetvis att ljussätta genomtänkt och välja en opacitet i Photoshop där blixtbilden harmoner smakfullt med HDR-bilden. 

Lifestylefotografering

Även inom denna typ av fotografering gör jag ofta flera exponeringar för att få med alla råvaror till retuschstugan för ett önskat slutresultat. Visar ett exempel från fotograferingen på Stallhagelyckan. Vi hade luriga ljusförhållanden och hästar som inte skulle fotograferas med blixt. Bilden skulle bli ett panorama baserad på två exponeringar. Fotograferad med Canon TS-E 24mm f/3.5 L Tilt-Shift Lens

Oavsett vad ni fotograferar är jag övertygad om att det är en bra lösning att göra ett par olika exponeringar för att vid retusch ha olika ljusmätningar att arbeta med. Med denna bloggposten ville jag visa några tips på hur jag går tillväga.

//Vega