Planering - Fotoresa till Island

Fotoresa till Island

Nu är det en vecka kvar till våran Island-fotoresa. Planering inför resa är och har alltid varit något jag avsatt mycket tid till. Det känns som det helt klart är en stor del av resan. Är övertygad om att ju mer förbered man är desto större chans har man till en lyckad och trevlig resa. Sen är det givetvis både intressant och kul.

Planering:

Transport till flyg
Boende inför morgonflight 
Bilhyra
Locations
Boende
Fotoutrustning
Kläder och utrustning
Mat och dryck

Transport och boende inför flight till Island
Vi har tidig flight från Oslo-Reykjavik så för en mer behaglig start på resan väljer vi bo natten innan flighten på hotell vid flygplatsen i Norge. Vi kör egen bil upp och har parkering vid flygplatsen. En annan sak är att det kan hända saker längs vägen till flighten såsom vägbygge eller fel på egen bil. Det är inte kul om man missar morgonflighten p.g.a en sådan incident. Första dagen blir låååång då vi kör många mil på Island till den location vi börjar vårt fotoäventyr. Övernattningen i Oslo är både en säkerhetsåtgärd och för ökad bekvämlighet.

Bilhyra
Alla som plåtat Island känner till hur viktigt valet av bil är. Under vintertid kör vi huvudsakligen på större vägarna då de mindre vägarna in mot landet är avstängda eller omöjliga att ta sig fram på. Oavsett är fyrhjulsdrift ett måste och bilen är en av de större utgifterna under vistelsen på Island. Räkna med 7000-10000 SEK för en vecka.

Locations och boende
Planering av locations har vi gjort med stor detaljerad karta här hemma där vi planerat in platser som skall plåtas. Utifrån de platserna har vi bokat boende via www.booking.com.

Samtliga boenden är avbokningsbara ifall vi behöver förändra våran planering under veckan. Boendet behöver inte bli en hög kostnad. Betalar 500-900 SEK/natt som delas på två personer. 

Fotoutrustning och kläder
En stor fördel med denna resa är fotoutrustning ligger i bilen under dagarna som ger oss en stor frihet med variation i utrustningen. Vi båda plåtar Hasselblad men jag även med Canon och Stefan med Nikon. Det plåtas t.ex. landskap/kust med fokus stacking och panorama-teknik, även lifestyle/outdoor med blixt som kräver specifik utrustning.

Regn/snö-skydd till kamerautrustning är ett måste. Jag föredrar ofta en transparent poncho där bild kan komponeras igenom plasten och enkelt lyfts bort innan kortet knäpps. En liten handduk är bra att kunna lägga över kameran samt putsdukar då snö/regn ofta förekommer vid denna typ av plåtning. 

Vi båda har fin erfarenhet av friluftsliv och det hjälper oss självklart i hur vi tänker packning rörande utrustning där allt skall vara funktionellt. Val av kläder faller inom friluftsliv där vind, kyla och värme är de avgörande parametrarna. Även val av kängor är viktiga då vi står i vatten, snö och det kan bli rejält kallt om fötterna.

Handskar är ett måste och ha varma handskar är inget problem att ta fram men de skall fungera på med kamerahantering. Mitt val är en tunn vindskyddad löparhandske, över det ullvante och över den en skalvante för vind och regnstopp. Fäster tumvanten med vanthållare i jackärmen. Då kan man enkelt ta av tumvanten utan de åker i backen och blir blöta, samtidigt har man full rörligt och känsla med kamerahantering. 

Mat och dryck
Mycket av mat/dryck handlas när vi landat på Island. Däremot gör jag en del hemma och tar med t.ex. egna energibars för enkla mellanmål som ger fin energi. Nu har vi hyfsad kontakt med civilisationen under veckan och när bil tankas passar vi självklart på att handla något. Men har stormkök och mat som tillagas i naturen eller i vårt boende om vi kommer hem sent. Inte kul att komma hem efter heldag plåtning och sakna mat/dryck när man är hungrig.

Mackor funkar också finfint som mellanmål eller till fika. Här föredrar jag knäcke/bredbar ost/salami som håller hela veckan och behöver inte förvaras kallt. Som dryck har vi termos med varmt vatten och påsar med tea eller kaffe. Givetvis även kallt vatten. Så måltiderna blir en mix av eget på stormkök och t.ex. hamburgare på bensinstation. Och vem vet... Kanske rundar av med en gastronomisk upplevelse på en restaurang.

Denna resan är väldigt likt mina resor till Lofoten. En mix av friluftsliv och ett mer "civiliserat" liv. Oavsett väder så har vi planerat att få ut så mycket som möjligt av veckan på Island och förhoppningsvis kommer det ligga fina bilder på minneskorten.

Nedräkningen har börjat.