Behind the scenes - Bakning kanelbullar

Ljussättning och teknik - Matfotografering

Under lördag eftermiddag plåtade vi bakning till bildarkivet. Tänkte att denna blogposten får beröra ljussättning och tekniken bakom denna plåtningen. 

Foto: Vegafoto
Location: Göteborg

Kamera: Hasselblad H4D-31
Optik: Hasselblad HC 2,8/80 mm
Stativ: Gitzo Carbon 6X GT3531Really Right Stuff Bh1-LReally Right Stuff Ballhead Bh-55 LR
Ljus: Profoto B1 Air 500 WS (TTL-II)

Förstora - Klicka på bilderna.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.


Teknik bakom bilderna ovan.

Bestämde att använda så mkt befintligt ljus som möjligt och inställningsljuset från en blixt.
Inledningsvis satte vi ett CTO filter på fönstret för ett varmare ljus då solen inte lyser in i detta fönstret. En blixt användes med sitt inställningsljus och vi satte blackwrap framför med utklippta hål där blixten lös genom. Inställningsljuset har en något varmare färgtemperatur än fönsterljuset. Detta kan korrigeras med CTB filter som monteras på blixten.

Utöver detta ljus använder jag ofta små speglar för att enkelt kunna reflektera in ljus på maten. Se bild nedan.

image.jpg

Sätter CTO filter på kallt fönsterljus.

CTO och CTB filter från rulle klippta för att passa Profoto Zoom reflector.

Spegel monterad för att reflektera ljus.

CTO filter monterat på Profoto Zoom reflector.

Blackwrap med hål. Ovärdeligt för att blockera ljus från blixt och även t.ex. taklampor.