Fototips - Retuschstugan, färger & ljus

Retuschstugan - Färger & ljus

Det är på tok för många fotografer som sitter i mindre bra arbetsmiljö när de arbetar med retusch. Så detta är en äldre bloggpost som jag vill dela med mig av nu... 

Har sedan en tid stört mig på mängden ljus och färgtemperaturen där jag sitter med bildbehandling. Nu har jag äntligen gjort något åt det… Det finns förmodligen tusen olika tycken om detta och olika tillvägagångssätt men så här blev det för mig… Rummet hade beige färg på väggarna och jag använde vanliga glödlampor (kalla). När jag satte ett vitt A-4 papper framför bildskärmen var det definitivt inte vitt. Jag bestämde mig för färgtemperatur 5000K, färgåtergivningsindex över 90 och ljusstyrka 32 candela/m2.

2010.07-vegafoto-5000k.JPG

iPhone snapshot: Vega / Armatur & lysrör från grymma Lundby El på Hisingen.

Jag kontrollerade genom att sätta ett vitt papper framför skärmen och ljusmätte upp med min Minolta Flash Meter IV. Värdena blev 1/4 sek – f4 – ISO100. Jag försöker ta bort så mycket som möjligt av det infallande ljuset och drar tex ner persiennerna och använder en skärmkeps på min Eizo för att ha ett likadant ljus dygnet runt året runt. Samt en mer rättvis skuggåtergivning. Därefter belyser jag rummet med ett önskat ljus från lysrör.

2010.07-vegafoto-ncs3000.JPG

iPhone snapshot: Vega/ Kulör NCS3000 köptes på Bauhaus, Bäckebol.

Utöver att ha ett ”rätt” ljus i rummet valde jag även att måla om med en neutral kulör NCS3000 som reflekterar 70% infallande ljus. Tycker faktiskt även att det blev en ”snygg” färg. Just att ha samma kelvintal i omgivningsljuset som på skärmen är något jag strävar efter. Nu känns det riktigt riktigt bra.

En annan bra sak att tänka på är kanske… val av färg på din tröja när du arbetar med bildbehandling. T.ex. en knallröd t-shirt reflekterar ju självklart på din bildskärm. Inte så bra kanske… Så jag försöker i den mån det går att använda mer grått och svart… Som sagt försöker.

Denna åtgärd är något jag varmt rekommenderar. 

//Vega