Scopoderm – Åksjukeplåstret gav Isabelle hallucinationer

Scopoderm – Åksjukeplåstret gav Isabelle hallucinationer

Vi skruvar tillbaka tiden några år....

Vill skriva om en familjehändelse för att sprida och dela med mig information om våran dotters sjukdom Akut yrselattack. Det finns väldigt lite forskning om sjukdomen så all information som berör den tycker jag skall finnas tillgänglig på internet.

Isabelle väckte oss en natt då hon satt upp i sängen och pratade rakt ut i luften. Hon satt och pratade om saker som var helt osammanhängande och förvirrat. Jag trodde först hon pratade i sömnen med helt öppna ögon. Men det visade det sig att hon hade hallucinationer.

På morgonen gick Isabelle in till vår son Daniels rum och pratade med honom… Problemet var att Daniel inte var hemma. Vi kände att det var läge att åka upp till akuten. Innan vi åkte upp till akuten pekade Isabelle på saker som inte fanns som t.ex. när hon satt i bilen och pekade på sina klasskamrater vid garageutfarten. Problemet var att det fanns inga där. Isabelle visste att vi skulle till akuten och sa: Jag behöver ingen tandställning när jag skall till tandläkaren och skall simma. Alltså saker som var helt osammanhängande.

Under middagen googlade jag på hennes åksjukeplåster/medicin som heter Scopoderm. Denna medicin använde Isabelle sedan ett par år tillbaka p.g.a. en kraftig yrsel var 9:e vecka. Yrseln kom nästan alltid exakt på dagen. Hennes pupiller utvidgas, känslig för starkt ljus, kraftig yrsel och ville ha värme/kärlek. 

Foto: travellinginheels.com

Googlingen översatte en engelsk sida med:

”Scopoderm bör inte användas på barn under 10 år, eftersom det endast finns begränsad erfarenhet av användning av Scopoderm hos dessa. Om du använder mera Scopoderm än du borde: Kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 112). Symtom på överdosering kan vara störd verklighetsuppfattning, förvirring och hallucinationer.”

Det visade sig alltså att överdosering kan ge de symptomen som Isabelle visade. Nu försökte jag pussla ihop dessa bitarna och kom fram till:

Kvällen innan när Isabelle duschade lossnade plåstret av misstag för första gången på flera år. Helena (min fru) satte dit ett nytt plåster. Kruxet var att det blev för mycket för Isabelle. Det blev helt enkelt överdosering av Scopoderm/åksjukeplåstret.

När Isabelle kom hem från Östra Sjukhusets barnakut skulle hon dricka mycket vatten så Scopoderm späds ut i kroppen. Räckte inte det skulle det sättas in dropp. Vi blev informerade om att avvakta och ser hur utvecklingen blev under kvällen. Sköterskan på Östra Sjukhuset sa att Isabelle kunde komma hem samma kväll.

Mina ord under denna kvällen var:

"Var längesedan jag varit så ledsen och rädd över att inte känna igen min egen dotter. Nu är Isabelle på sjukhuset och jag känner mig väldigt trygg. Våran son Daniel och jag blir förmodligen själva hemma inatt. Det får ta den tiden det tar för att få Isabelle helt frisk igen. Du är våran underbara Isabelle. Kom hem till värmen. Vi älskar dig."

Nevrologen på Östra Sjukhuset rekommenderade Scopoderm för att dämpa hennes toppar under yrseln. Inledningsvis använde vi ett halvt plåster som vi senare ökade till ett helt plåster. Isabelle hade yrsel från 2 1/2 år ålder till hon fyllde 10 år. Sista året ändrades den regelbundna 9 veckors-perioden till ca var 6:e månad. Efter 1 år så försvann yrseln helt och var i samma period som puberteten. Om det har ett samband vet vi inte men kan vara värt att nämna.