Nytt kamerasystem - Fuji GFX 100S

Nytt kamerasystem - Fuji GFX 100S

Idag var Hans Högberg från Goecker här och jag gjorde äntligen beställningen. Har sedan en tid funderat på när det är dags att utveckla och förändra min kamerateknik. Har sedan många år tillbaka jobbat med två olika kamerasystem: Canon 5DMK3 och Hasselblad H5D-50C. Dessa två systemen har verkligen kompletterat varandra på ett optimalt sätt i min typ av fotografering. Båda systemen har några år på nacken nu där flertalet märken och modeller satsar på spegellöst.

Om jag tittar lite på hur våra produktioner ser ut så:
- Oftast stativ
- Sällan seriebildstagning
- Ofta blixtbelyst och sällan högt ISO

Produktionerna i år har huvudsakligen fotograferats med Hasselblad men min kamera blev rejält utmanad när vi gjorde fotograferingen med Hager i Stockholm. Det var interiör och lifestyle och kameran var Fuji GFX 100S och Hasselblad var backup-systemet. Det var en fröjd att jobba med Fuji GFX 100S under dessa dagarna. Just denna fotograferingen fick mig att bestämma vilket nytt kamerasystem som skulle investeras: Fuji GFX 100S.

Valet blev två objektiv till en början:

Val av objektiv var enkelt då jag blev extremt imponerad över bildkvalteten och att större delen av bilderna fotograferades med Fujifilm GF 32-64mm på uppdraget med Hager i Stockholm. Objektivet täckte så gott som alla brännvidder och var extremt skön att arbeta med. Porträtt och val av telebrännvidd blev Fujifilm GF 110mm. Tilt/shift är något jag regelbundet arbetar med och där blir lösningen adapter och Canon T/S som visats sig vara en fin kombination i väntan på att Fuji släpper sin första T/S optik.

När vi har produktioner och jag behöver kompletterande objektiv som t.ex. Fujifilm GF 23mm, Fuji GF 45mm eller Fujifilm GF 100-200 så kommer de hyras in tills de inköpen gjorts under nästa år.

För att summera det här så blir det ett nytt spännande och roligt fotoår 2022 där vi hela tiden strävar efter att utveckla kamera och ljusteknik. Inom kort blir det en bloggpost om ny kamera för rörligt: Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K PRO EF-Mount.

//Vega