Fototips - Framing, beskär du ofta dina bilder?

Fototips - Framing, beskär du ofta dina bilder?

En intressant sak från min RSS-läsare. Fotografiska bloggpost: ”Gatufotografen Eric Kim har skrivit ned 10 saker vi kan lära av Henri Cartier-Bresson – en av gatufotografins mästare.

”If you crop too often, you become lazy with your framing when you are actually shooting which will hinder your photographic vision.”
Läs gärna hela den posten men jag vill framförallt ta upp det här med beskärning.

Just att beskära bilder är något jag ytterst sällan gör. Däremot kan jag medvetet lämna extra mycket ”plats för text” när jag plåtar till mitt bildarkiv på Folio Bildbyrå.
När bild skall monteras med text är det bättre att ge t.ex. en AD mer möjligheter att kunna pröva olika idéer. Detta blir självklart till det bättre om det finns något att beskära.

 

Foto: Johan Ahlbom

Sedan jag började plåta nästa uteslutande med stativ för några år sedan så har jag märkt att jag utvecklats i min framing. Att fylla ut bildytan med planerat bildinnehåll.

Just avståndet till motivet är något som jag lägger mycket fokus på då jag vill förstärka känslan med t.ex. ett behagligt betrakningsavstånd. Att man inte går för nära. Att man inte går för långt bort. Men att beskära mig till ett närmare avstånd till motivet gör jag nästintill aldrig. Där känner jag att jag blivit trygg i min fotografering och har en bra känsla när bilden knäpps.

Fundera lite kring detta. Märker du att dina bilder ofta beskärs? Vad beror det på? Ett stort ”fel” många gör under sina första år som fotograf är att man inte går närmare motivet. Lattja med detta i kombination med val av brännvidd.
Du kommer garanterat utveckla ditt bildseende och få en skönare självkänsla när du plåtar.

Kika gärna in på Lynda.com för mer inspiration till din fotografering.
För ett par dagar sedan såg jag en intressant video med lifestylefotografen Nick Onken.

//Vega