Fototips - Reka inför fotografering

Reka inför fotografering

Att reka locations är något jag gör regelbundet. När jag är ute på stan eller vid kustlandskapet ser jag ofta miljöer där jag vill göra kommande bilder. Och inför en fotografering avsätter jag alltid den tid som krävs för att kunna presentera förslag på miljöer för kund.

Det är så mkt som kan avgöra vilja miljöer som kan fungera under foto-dagen. Det är inte bara miljön i sig. Det är framförallt om man kan få plats med den utrustning som bilder kräver och hur solen belyser denna location vid en specifik tid på dagen.

Solen är helt underbar tycker säkert många fotografer och det känner även jag när jag har kontroll på var den befinner sig i förhållande till den location som skall fotograferas.

Jag använder en iPhone-app som heter Sun Seeker. Med den appen kan jag se om t.ex. en viss gata är i skugga under en viss tid på dagen. Så när körschemat skall göras planeras den utifrån de olika miljöerna. Att planera dagen geografiskt för att spara tid samt solens position. 

Så ett bra tips från mig är att lägg tillräckligt mycket tid på att reka och planera dina locations inför fotografering. Det förtjänar bilden. Eller som jag brukar säga:

Allt för bilden.

//Vega