Fototeknik - Lifestyle Fårö

Det finns några platser för oss alla där vi trivs extra bra. Det är platser vi kan komma tillbaka till år efter år efter år. Jag har två sådana: Fårö och New York.

En stor fördel med att ha en sådan plats är att det ofta ger plats före ett inre lugn/harmoni och du är emottaglig för känslor som genererar kreativitet, nyfikenhet, glädje ja väldigt många positiva saker. Och fotografi är en sak som jag mer än gärna avsätter mycket tid till på dessa platser. 

Foto: Vega / En underbar gryning under juli månad på Fårö.

Tänkte ta Fårö som ett ex. till denna bloggposten. Att fotografera nordisk livsstil på Fårö.  Hur en plåtning kan se ut under den dagen du vet när ljuset är som finast på hela året och du har en ovanligt bra feeling för att plåta.

Bryter ner denna bilden i beståndsdelar. Att cykla på Fårö är något vi gör i stort sett varje dag under alla våra veckor på Fårö. Detta vill jag skildra i denna iscensatta situationsbild. Jag vet att dagens första ljus belyser denna traktorstig med ett vackert släpljus. Och på sommaren har man lite längre tid att fånga det fina morgonljuset än under övriga årstider. 

Just denna location är fantastisk med traktorstigen, träden, det öppna havet och så mycket Fårö. Nu till denna fotodag som var under sommaren 2013.

Vi satte larmet på väckning 04.00 och hade hängt cyklarna på bilen kvällen innan. Det tog ca 10 min att köra bilen ut mot denna location. Gjorde ett par bilder innan denna med annat bildinnehåll. Väl framme på location förklarade jag för min fru Helena hur jag ville ha bilden. När det var gjort var det dags att få fototekniken att sitta som skulle.

- Skärpa från förgrund till bakgrund.
- ISO 100 för fina färger.
- Slutartid som inte ger rörelseoskärpa på oss.
- Solljuset skall belysa på två utan oönskade skuggor.

Så...  

1. Mätte upp ljuset på f/11. Slutartid oväsentlig då det inte blåste eller vi skulle vara med i bilden. 

2. Tre olika exponeringar med olika skärpeplan. Dessa fokus-stackades till en miljö-bild i Helicon Focus. 

3. Bestämde slutartiden till 1/500 sek för oss på cyklarna. 

4. La ut en väska på marken för att veta var fokusområdet låg och att vi befann oss på samma ställe i bilden.

5. En utav oss cyklade åt gången. Medan den andra knäppte kortet. Varför? Jo dels för att en av oss hade koll på kameran och framförallt att solen belyser både två utan att skugga varandra i bilden.

6. Fördelen med att plåta på stativ som jag alltid gör att du har stora friheter för olika exponeringar samt att tillämpa t.ex. denna tekniken och inte skugga varandra. 

7. Därefter maskades tre olika bilder: Jag, Helena och miljöbild.

Fördelen med denna teknik är att hålla en maximal bildkvalitet. Vi utgör en sådan liten del av hela bilden. Vi har f/2,8 och ISO 400. Miljön har f/11 ISO 100 med oändlig skärpa. Det gillar jag med denna tekniken.

Det blev en planerad situationsbild från en av våra smultronställen på Fårö. 

Är ni intresserade att använda bilden kommersiellt så finns bilden till försäljning i mitt bildarkiv på Folio Bildbyrå. Klicka här: www.folio.se och sök bildnummer: f1631241

//Vega

Source: http://