Fototips - Jobba med modell

Fototips - Jobba med modell

Tänkte ge några fina tips om mitt arbetsflöde med modell…
Variera era bildideer från en viss scen:

- Helkropp
- Halvkropp
- Headshot
- Titta mot kameran
- Titta bort från kameran
- Rörelse

Foto: VEGA / Förstora – Klicka på skärmdumpen. / Bilderna ligger i mitt bildarkiv på Folio Bildbyrå.

Att jobba med modell som större delen av tiden skall le är givetvis något krävande för modellen. Att det skall kännas naturligt.
Dela in leendet i olika nivåer: lite leende, semileende och mycket leende. Redan där ger ni variation och dynamik till känslor och minspel för er modell.

När modellen skrattar är det lätt att huvudet åker tillbaka och det blir dubbelhaka. Såg en fantastisk video rörande käklinje med fotografen Peter Hurley. Se videon här.

Använd statister i bakgrunden som ligger i oskärpa och som samtidigt ger fint liv till bilden. Kolla på rörlig bild hur många statister som är med i en scen. Där har vi stillbildsfotografer mycket att inspireras av.

Scenario. Du har en ljuvlig vy bakom modellen. Bilden skall andas friskluft, vindar och solkyssta kinder. Modellen står med blicken mot dig och ser rakt på en ”container”.

Det är viktigt att modellen har samma känsla som dig när bilden fotograferas. Så ta en testbild. Gå fram till modell och prata om känslan ni skall förmedla och där även modellen ser vilken fin och viktig del miljön är i bilden. Då har modellen den känslan och bilden framför sig när modellen står och tittar rakt på ”containern”.

Har ni erfarna modeller så börja med tajta närbilder först innan ögon börjar rinna och ev. modellen börjar se frusen ut. En oerfaren modell börjar jag alltid plåta med mycket miljö där modellen får växa in sakta i vårt samarbete och till slut kanske tillsammans får till ett fint headshot i ett dyrt motljus.

Det är aldrig kul för en oerfaren modell att få en teleoptik två meter från ansiktet efter fem minuter. Testa inte närgränsen efter 5 min med ett långt tele.

Är ni intresserade av hur man jobbar med modell så ligger det en finfin tutorial med Chris Orwig på Lynda.comKlicka här.

Men oavsett din teknik så är det absolut viktigaste att ni har roligt under fotograferingen. Här kan ni se en iPhone-video när jag plåtade lifestyle i Brooklyn förra året. Nu är det inte lång tid kvar till vi åker till NYC igen.

//Vega

iPhone video - Behind The Scenes