Fototips - Vinkel till motivet

Fototips - Vinkel till motivet 

Vinkel till motivet – Fågelperspektiv. Denna bilden har ett touch av detta. Vad och hur tänkte jag med denna vinkel till motivet. Det skall denna bloggpost handla om.

Bara genom att variera kameravinkel till motivet kan du skicka olika signaler till betraktaren. I denna bilden valde jag att fotografera i vinkel ner mot modellen. Om jag hade fått en förfrågan där en bild skall förmedla en känsla av svaghet, nedtryckt och framförallt inte dominant. Då hade jag med stor sannolikhet valt denna kameravinkel. Men att bryta regler och vidareutveckla teknik är något vi alla bör göra regelbundet. Då utvecklas du som fotograf.

Foto: Vega

Jag valde denna vinkeln p.g.a. den röriga och ointressanta bakgrunden. Det kunde även gjorts med ett betydligt längre tele. Men i denna bilden är det ett Canon 85mm f/1.2. Använde bländare f/1.8

Det enda som behövdes var ett fint leende. Och jobba med modellen så hon kände sig bekväm framför kameran. Just ögonen är något jag ofta pratar om. Att le med ögonen. När vi har dessa sakerna med oss i bilden. Ja då har vi även med denna kameravinkel uppnått det jag ville. Ett fint porträtt som utstrålar glädje och välmående.

Bilden är fotograferad i skugga men har tillräckligt mkt befintligt ljus i karaktärsljuset för att det inte skall kännas helt platt. I framkallningen har jag bara ställt vitbalans och satt vit och svartpunkt. Bilden är obeskuren.

Där skrev jag nere några rader om mina tankar bakom detta porträtt. 

//Vega