Hager - 1700-tals­stuga mitt i Göte­borg.

Fotografering med Hager i det charmiga kulturreservatet Gathenhielm. Nedan ser ni några utvalda bilder från vår fotografering. Bildtexterna kommer från Hager och läs gärna deras artikel i sin helhet här: https://hager.com/se

Foto: Vega
Kamera: Fuji GFX 100S

Förstora - Klicka på bilderna.

Stadens äldsta friliggande hus.

På Pölgatan i Göte­borg har tiden stått still sedan 1700-talet. Efter att man i ett av husen upptäckt omfat­tande skador i timmerstommen har huset noggrant restau­re­rats. Ström­bry­tare och eluttag i serie 1930 ser nästan ut att ha suttit där sedan man för första gången drog de utan­på­lig­gande instal­la­tio­nerna.

Majorna i Göte­borg har gått från att vara en arbe­tarstadsdel till att bli en populär och sprud­lande, restau­rangtät knut­punkt. Faktum är att stads­delen har de längsta bostads­kö­erna i Göte­borg. Vill man ha en hyres­rätt här får man tålmo­digt vänta i 9,7 år. Här hittar man också stadens äldsta frilig­gande hus. Vi har besökt ett hyreshus från 1740 som restau­re­rats enligt bebyg­gel­se­an­tik­varie-kons­tens alla regler.

Serie 1930 utanpå väggen. En gammal mast i taket.

När hyres­värden Higab lyfte på en plast­matta på vinden i hopp om att hitta ett välbe­varat trägolv, upptäckte man istället att hela huset var i behov av en total­re­stau­re­ring. När man bröt upp väggarna hittade man gamla rester från varvet. Bland annat en mast som använts som en bärande del i takstolen. Nu är väggar, golv och elin­stal­la­tioner utbytta, men den gamla känslan finns kvar.

”Otro­ligt fint med vrid­bry­taren”.

– Jag har gått in för att skaffa inred­ning som passar husets ålder, så det var fint att eluttag och ström­bry­tare gjorde det. Det är antik­va­riskt korrekt att elin­stal­la­tio­nerna är utan­på­lig­gande. Nu är sladden visser­ligen väldigt ny och vit, men den kommer ju få lite patina med tiden, säger Sara.

Tagit hand om huset i gene­ra­tioner.

Hyres­gästen Sara Edholm växte upp i området som ingår i kultur­re­ser­vatet Gathen­hielm. Saras bonus­morfar, som var konst­nären Eino Hanski, fick ett hyres­kon­trakt på Pölgatan under första halvan av 1900-talet. När morfar och mormor var för gamla för att bo kvar, flyt­tade Sara in i huset igen.



Nästa
Nästa

Caporum - Företagsfilm