Hager - 1700-talsstuga mitt i Göteborg.
Fotografering med Hager i det charmiga kulturreservatet Gathenhielm. Nedan ser ni några utvalda bilder från vår fotografering. Bildtexterna kommer från Hager och läs gärna deras artikel i sin helhet här: https://hager.com/se
Foto: Vega
Kamera: Fuji GFX 100S
Förstora - Klicka på bilderna.
Stadens äldsta friliggande hus.
På Pölgatan i Göteborg har tiden stått still sedan 1700-talet. Efter att man i ett av husen upptäckt omfattande skador i timmerstommen har huset noggrant restaurerats. Strömbrytare och eluttag i serie 1930 ser nästan ut att ha suttit där sedan man för första gången drog de utanpåliggande installationerna.
Majorna i Göteborg har gått från att vara en arbetarstadsdel till att bli en populär och sprudlande, restaurangtät knutpunkt. Faktum är att stadsdelen har de längsta bostadsköerna i Göteborg. Vill man ha en hyresrätt här får man tålmodigt vänta i 9,7 år. Här hittar man också stadens äldsta friliggande hus. Vi har besökt ett hyreshus från 1740 som restaurerats enligt bebyggelseantikvarie-konstens alla regler.
Serie 1930 utanpå väggen. En gammal mast i taket.
När hyresvärden Higab lyfte på en plastmatta på vinden i hopp om att hitta ett välbevarat trägolv, upptäckte man istället att hela huset var i behov av en totalrestaurering. När man bröt upp väggarna hittade man gamla rester från varvet. Bland annat en mast som använts som en bärande del i takstolen. Nu är väggar, golv och elinstallationer utbytta, men den gamla känslan finns kvar.
”Otroligt fint med vridbrytaren”.
– Jag har gått in för att skaffa inredning som passar husets ålder, så det var fint att eluttag och strömbrytare gjorde det. Det är antikvariskt korrekt att elinstallationerna är utanpåliggande. Nu är sladden visserligen väldigt ny och vit, men den kommer ju få lite patina med tiden, säger Sara.
Tagit hand om huset i generationer.
Hyresgästen Sara Edholm växte upp i området som ingår i kulturreservatet Gathenhielm. Saras bonusmorfar, som var konstnären Eino Hanski, fick ett hyreskontrakt på Pölgatan under första halvan av 1900-talet. När morfar och mormor var för gamla för att bo kvar, flyttade Sara in i huset igen.