Timelapse-fotografering i Göteborg

Timelapse-fotografering i Göteborg

Kontakta Vegafoto när ni vill dokumentera eller marknadsföra ert arbete på ett modernt sätt. Vegafoto besitter en gedigen kunskap om timelapse då vi utfört ett flertal produktioner.

Ett urval kunder:
- Göteborg Energi & General Electric - Risholmen, Big Glenn vindkraftverk.
- Valmet - Värö Bruk.
Naturhistoriska Museet i Århus med konstnären Megalodon Creations

Nu går vi in i tekniken så ni får en insikt hur en timelapse-produktion kan se ut. Timelapse är en video baserad på ex. antal stillbilder/sekund. T.ex. om ni har ett bygge som pågår under en längre tid och vill visa hela bygget på 1-2 minuter i en färdig video då är timelapse ni skall välja.

Ett scenario:
- Kameran ställs in på att ta en bild var 3:e sekund under 10 min.
- Dessa stillbilder läggs efter varandra i videoredigeringsprogrammet och spelas sedan upp i 25 stillbilder/sekund.
- Detta generar en video med 200 stillbilder som spelas upp på 8 sekunder. Istället för att se en ”vanlig” video på 10 minuter visar vi samma händelser under 8 sekunder. Läs vidare så förklarar vi hur det såg ut när vi dokumenterade för kunden Göteborg Energi när Sveriges högsta vindkraftverk Big Glenn byggdes på Risholmen i Göteborg. 

Ovan ser ni en kortare version för denna bloggpost. Timelapse i full längd, klicka här: vimeo.com

Vegafoto producerade en timelapse när Göteborg Energi och General Electric byggde Sveriges högsta vindkraftverk (150 meter högt) på Risholmen i Göteborg. Vi gick igenom fyra rejäla stormar, skyfall, skinande sol och utrustningen klarade detta galant. För att minimera risken för kondens och fukt byggdes en specialbyggd vädertätad låda med värmeelement och optiskt glas. 

Kamerateknik:
Tidsintervall Kamera 1 (översiktskameran i lådan): 8 sek.
Tidsintervall Kamera 2 (alternativa vinklar): 2 sek.

Info:

Totalt 12 dagar time lapse-fotografering
Totalt 127 timmar inspelning
Total filmängd = 685800 MB (685,8 GB)
1 st. bild = RAWs 12 MB
Antal bilder per minut = 7,5 st
Antal bilder per timma = 450 st
Antal bilder totalt = 57150 st

Kamera inställningar:

1/50 sek (tidsprioritet)
Auto ISO

Kamera utrustning:

Canon EOS 5D Mark II (2 st.), Canon TS-E 17mm f/4 L Tilt-Shift, Canon TS-E 24mm f/3.5 L Tilt-Shift Lens, Canon EF 85mm f/1.2 L II USM, Canon EF 135mm f/2L USM, Canon Timer Remote Controller TC-80N3, Water proof home made box with heater inside & optical glass.

Redigering:

Capture One, Adobe Photoshop, Adobe After Effects, Final Cut Pro, QuickTime Pro, Twixtor, GBDeflicker.

Uppdragsgivare: Cohn & Wolfe
Kund: Göteborg Energi
Timelapse-video: Vega

Info:
"Göteborg Energi ett komplett energibolag som strävar efter att utveckla det hållbara göteborgssamhället. Stadens miljömål innefattar bl.a. ”Frisk Luft” och det verkställer vi genom Windlab. Vi skapar ett forskningscentrum där många aktörer kan forska och utveckla tekniken kring havsbaserad vindkraft. Genom detta skapas arbetstillfällen och näringslivet samverkar.

”-Att bygga havsbaserad vindkraft är ur vindperspektiv riktigt bra och i Göteborgs hamn har vi optimala förutsättningar utifrån att produktionen och konsumtionen ligger nära varandra. Det behövs inte byggas längre transportsträckor för elen och därmed minskar nätförlusterna och ger energieffektiviseringar.

Det långsiktiga målet är givetvis att få mer förnybar energi i våra nät och Windlab kommer efter tester och intrimning optimalt att producera 15 000 000 gröna kWh. Och det kan man säga försörjer 3 000 större lägenheter – 1/3 av Majorna. Vindkraft ger inga utsläpp av koldioxid och även där bidrar verket till stadens miljömål gällande frisk luft och begränsad klimatpåverkan.” säger Jonas Cognell, ansvarig för Förnyelsebar energi på Göteborg Energi.

Vad innebär verket?3 000 lgh kan få sin el från detta verk – 1/3 av Majornas lägenheter.7 500 elbilar kan drivas 1 000 milInga utsläpp av koldioxidInga utsläpp av partiklar (pm10)ArbetstillfällenForskning och utveckling kring havsbaserad vindkraftLokala och internationella samarbeten"

Windlab – Artiklar och inslag

www.goteborgwindlab.se
GP 19 dec – www.gp.se
Chalmers: www.chalmers.se
GP-webbtv: www.gp.se
Västnytt inslag 30 dec: svt.se
Artikel i Vindkraftsnytt.se: www.vindkraftsnytt.se
Havsvind blogg: havsvind.se

Stadens miljömål (som verket bidrar till)

Energieffektivisering: www5.goteborg.se
Begränsad klimatpåverkan: www.goteborg.se
Frisk Luft: www.goteborg.se

Länkar

Chalmers
SWPTC
SKF
VGR
General Electrics
Göteborg Energi
Göteborg Windlab
Energimyndigheten