Fototips - Fast brännvidd eller zoom

Fototips - Fast brännvidd eller zoom

Att ge sig ut och fotografera med endast en fast brännvidd… Det är något jag gärna gör. Ofta känner jag att det är bra för mitt kreativa tänk under fotograferingen och samtidigt lär jag känna min optik och brännvidd väldigt väl.

Snapshot: Vega

Har ni ingen fast brännvidd så tejpa zoomen vid en fast brännvidd t.ex. 35 mm och förflytta dig själv under komposition istället för att zooma. Med detta lär du dig vilka brännvidder du skall använda för en viss typ av bild.

Den dag du har ett flertal fasta brännvidder i fotoväskan så har du blivit bra kompis med (Canon t.ex.) 24, 35, 50, 85, 100 & 135 mm.

När du själv kan bestämma avstånd till motivet så rekommenderar jag att du själv flyttar dig istället för att zooma. Avstånd till motivet och val av brännvidd är ett område jag tycker är väldigt intressant inom fotografering. Oavsett om du är nybörjare, amatör eller yrkesfotograf.

//Vega