Still life - Ljussättning i mörkret.

Vintern är på ingång och det skall som vanligt snart avsättas mer av min tid till produktfoto. Dags att nörda in sig igen i blixtljusets spännande värld. Mycket är så självklart och grundläggande. Men oj så många fotografer vi är som inte tänker på detta dagligen när vi plåtar utan bara går på feeling. Några tänkvärda rader rörande skugga:

 - Ljusets vinkel påverkar skuggans längd. Tänk släpljuset på eftermiddagen gentemot var solen står kl. 12. Hur ser skuggans längd ut...

 - Avståndet mellan ljuskälla och objektet som påverkar skuggans storlek. Det är så självklart. Men så många fotografer som inte tänker på det. Tänd golvlampan och belys väggen. Gå nära lampan och se hur din skugga ser ut på väggen. Gå nära väggen och se hur skuggan ser ut. Visst förändras skuggans storlek.

Självklart? Javisst men jobbar du med det tänket i din senaste plåtning? Nej förmodligen inte. Avsätt tid till att göra lekfulla produktplåtningar nu när mörkret stannar här någon månad. En sak är säker. Ju mer du övar i studion desto lättare kan du tolka ljus och hitta ett önskat ljus när du plåtar t.ex. nästa sommar med ett befintligt ljus.

 //Vega

image.jpg