Balans och harmoni i en intensiv arbetsperiod.

Balans och harmoni i en intensiv arbetsperiod.

De senaste veckorna har varit en intensiv arbetsperiod för mig. Vi har varit och fotograferat med Hager Group i Portugal, Virtual Manufacturing i Linköping och en timelapse-produktion med Expandia i Halmstad. Känslan att komma in i en intensiv arbetsperiod har vi alla fotografer och detsamma gäller känslan när jobben är levererade.

Vegafoto - Behind the scenes.jpeg

Utöver fotograferingarna så är det ett omfattande material som ska redigeras. När jag nu sitter på lokala kaffebaren Daily Dose Coffee & Juice Bar och skriver bloggposten är det i väntan på de 40 bilder som ska retuscheras från jobbet i Portugal. Att få en bra struktur och ett bra arbetsflöde på ett så omfattande retuschjobb kräver sin planering. Jag brukar göra ett bestämt antal bilder/dag. Att ta regelbundna pauser. Att träna på lunchen. Alternera mellan att stå och sitta när jag jobbar. Allt för att skapa variation och ha en trivsam arbetsdag. 

Raka motsatsen mot att sätta sig i skrivbordsstolen på morgonen och retuscha fram till lunch, äta framför datorn och jobba till 17-tiden. Sedan ett break för middag och jobba till midnatt. Precis så vill jag inte jobba.

IMG_1680.jpeg

Rundar av denna posten med en bild från gårdagen när jag hälsade på fotografkollegan Jesper Orrbeck i hans studio och därefter lunchade vi på Wine Mechanics. Det blev en trevlig avslutning på denna arbetsveckan.

Allt gott!

//Vega

.

Fotografering - Hager Group, Portugal.

Fotografering - Hager Group, Portugal.

Förra veckan fotograferade vi med Hager Group på Nelo i Portugal. På ankomstdagen gick vi ut och njöt lite extra en stund bland gränderna. Så skönt att få komma ner till sydligare breddgrader med blå himmel och 23 grader.

IMG_1493.jpeg

Vi var ett team på ca 12 personer som jobbade med produktionen på fabriken under två dagar. Ser fram emot att visa en behind the scenes video som video-teamet jobbade med. Nedan ser ni iPhone snapshot från en av våra locations.

IMG_2278.jpeg

Efter våra fotodagar rundade teamet av med en trevlig middag. Stort tack till Hager Group, Soda Casting, Lind Models, Pro Motion Pictures och grym fotoass av Per Kårehed.

//Vega

IMG_1559.jpeg

Att alltid vara tillgänglig.

Att alltid vara tillgänglig

När jag fotograferar hos kund och har ett specifikt område att jobba med så händer det ibland att någon undrar om jag kan göra en helt annan plåtning på samma ställe när jag är klar. Alltså något som ligger utanför det bokade uppdraget. Det ligger i min natur kanske på gott och ont att säga självklart löser jag det utan att tänka på mitt eget bästa. Helt plötsligt blir arbetsdagen längre och du får sätta dig in i ett nytt tankesätt. Men självklart utför jag det. Det har t.o.m. hänt att jag inte debiterat det. För jag vill alltid vara tillgänglig och hjälpa till. På gott och ont.

iPhone snapshot: Vega // Dela kunskap med andra människor utan att det behöver vara business.

Jag får ex. antal mail/år där kollegor och vänner vill få hjälp rörande allt från prissättning, kamerateknik eller nytt kamerainköp. Jag svarar alltid även om det inte är mitt jobb där jag kan fakturera. Att dela sin yrkeskunskap. Oavsett kunskapsnivå.

När jag går och dricker kaffe med en kompis jag träffar någon gång per år så får jag ibland frågan. Du Michael: Jag tänkte köpa ny kamera och du är ju proffs på det. Ja den frågan kommer när jag inte jobbar och när vi ska umgås och dricka kaffe. Men självklart svarar jag. Förmodligen till stor del p.g.a. mina yrken alltid varit lika mkt min livsstil och hobby.

Under åren jag jobbade som frisör var det likadant. Jag träffade någon på stan och efter en kram sa ofta personen: Jag är så trött på mitt hår vad ska jag göra tycker du? När jag jobbade som DJ frågade folk har du något tips på bra musik till våran fest. Ja ni fattar grejen. Att alltid finnas där och vara tillgänglig och hjälpa till. 

Det handlar inte om att något är rätt eller fel. Men jag konstaterar att jag funkar på ett visst sätt och det betyder inte att alla andra fungerar på samma sätt. Men en sak vet jag. Den andra personen uppskattar enormt mkt när man hjälper till även om man själv vill raka motsatsen.

//Vega


Porträtt - Sebastian Liljeblad

Porträtt - Sebastian Liljeblad

Personalporträtt fotograferar jag regelbundet. Bilden är generellt ljus, öppen och upplevs positiv. Något jag alltför sällan gör är att fotografera egna projekt vi kan även kalla det personal work. Det är ett ypperligt tillfälle att våga pröva ny kamera/ljus-teknik ja t.o.m. redigering. I fredags fotograferade jag Sebastian L en god vän som precis blivit ansluten till LIND Models.

Min ide var att göra en bild med djupare skuggor än jag normalt sett gör och enbart ljussätta med en blixt istället för 3-5 blixtar. Så oavsett om ni är yrkesfotograf eller har annat yrke så underskatta inte personal work. Är övertygad om att det är ovärdeligt för att stimulera din kreativitet och fortsätta utvecklas inom ditt yrke. Här ser ni resultatet.

Foto: Vega
Modell: Sebastian L
Kamera / Optik: Hasselblad H5D-50c, Hasselblad 210mm, Hasselblad 120mm
Ljus: Profoto D1 1000, Profoto Softbox 3x4, Profoto ProGlobe, Profoto mjukljusreflektor

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.
Hasselblad 210mm, Profoto Softbox 3x4, Profoto ProGlobe

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.
Hasselblad 120mm, Profoto mjukljusreflektor


.

Utrustning - Dakine skidfodral med hjul.

Utrustning - Dakine skidfodral med hjul.

När vi hade fotografering med Henzel Studio i Hong Kong för några år sedan så köpte jag med mig en stativväska på hjul. Den har varit extremt mkt använd och har nu gjort sitt.

När man planerar nya inköp av något man haft tidigare så tittar man självklart på hur man kan få ut mer av nya väskan. Idag var jag på Udens Sport här i Göteborg och tittade på ny väska med hjul. Anledning till besöket var att jag kikade på Dakine skidfodral med hjul igår på Dakines webbplats.

Udens Sport - Dakine skidfodral

Att känna på produkten IRL är oslagbart. Jag stödjer lokalhandeln där jag bor och skulle aldrig göra det tvärtom. Alltså att först gå till butiken och få professionell hjälp och se produkten därefter gå hem och leta upp billigaste inköpsstället på webben.

Väskan som köptes idag på Udens Sport skiljer sig mot min gamla då den väger extremt lite, har lite större hjul och kan vikas ihop när den inte används.

IMG_1355.jpeg

Vi ska ner till varmare breddgrader och fotografera i slutet av månaden och ska checka in utrustningen. Då kommer denna väskan till sin rätt. Med dagens inköp vill jag tipsa er om att kika på skidfodral med hjul nästa gång ni söker stativväska.

//Vega


Still life - Blommor Prinsgatans blomsteraffär

Still life - Blommor Prinsgatans blomsteraffär

Har fotograferat en triptyk baserad på tre olika blommor från Prinsgatans Blomsteraffär. Är ni i Linnestaden, Göteborg så vill jag varmt rekommendera ett besök.

Foto: Vegafoto
Kamera: Hasselblad H5D-50C
Optik: Hasselblad 120 mm Macro
Ljus: Profoto D1 1000W, Profoto Softbox 3x4, Profoto ProGlobe, diffusionsfiler, svart kapa

Förstora - Klicka på bilderna.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilderna.

Bild 1 är fotograferad med 11 olika exponeringar där skärpan flyttats efter varje bild.
Bild 2 är fotograferad med 10 olika exponeringar där skärpan flyttats efter varje bild.
Bild 3 är fotograferad med 24 olika exponeringar där skärpan flyttats efter varje bild.

Bilderna läggs sedan samman som en bild och man får en bildfil med maximal skärpa över hela blomman. Detta blir fin konst att ha printad och inramad på väggen.

//Vega


Inspiration - Christer Hedberg

Inspiration - Christer Hedberg

Inspiration är kreativitens bränsle. Denna veckan började jag prenumerera på Christer Hedbergs nyhetsbrev rörande inspiration.

Så dags för söndagens brunch-läsning från Christer Hedberg innan det är dags att se Lindsey Vonn köra sitt sista race i Åre. Ha en härlig söndag! 

//Vega

IMG_3935.jpeg

Fotografera med fast brännvidd.

Fotografera med fast brännvidd.

Att fotografera med endast fast brännvidd… Det är något jag enbart gör. Ofta känner jag att det är bra för mitt kreativa tänk under fotograferingen och samtidigt lär jag känna min optik och brännvidd.

tempImageForSave.jpeg

Har ni ingen fast brännvidd så tejpa zoomen vid en fast brännvidd t.ex. 35 mm och förflytta dig själv under komposition istället för att zooma. Med detta lär du dig vilka brännvidder du skall använda för en viss typ av bild. När du själv kan bestämma avstånd till motivet så rekommenderar jag att du själv flyttar dig istället för att zooma.


Fototips - Ögonkontakt i fotografi.

Fototeknik - Ögonkontakt i fotografi.

Det är intressant hur man kan skicka olika signaler till den som betraktar ens bild. Låter det nytt och främmande för dig som fotograf? Nedan ser ni tre olika bildexempel. Under respektive bild beskriver jag hur ögonkontakten förmedlar olika känslor i de tre olika bildideerna.

När personen tittar på dig känner du dig inblandad och en kemi uppstår i fotografiet.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.
Siri P.

När två personer tittar på varandra i ett fotografi blir betraktaren observatör.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.
Åsa Engman & Magnus Ringberg.

När personen tittar bort från kameran sätts du som betraktare i ”observation läge”.
Det kan kännas som du får en inblick i personens tankar och privata ögonblick.

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilden.
Svea G.

Visst är det intressant hur man skicka olika signaler bara genom att be modellen använda sin blick på olika sätt. Känns både givande och kul att dela mitt yrke som fotograf med er. Har ingen aning om vilka ni är som läser bloggen efter alla dessa år så blir väldigt glad om ni skriver ett par ord eller kommentar. Ni kan även följa mitt yrke som fotograf via länkarna längst ner i denna posten.

Vill passa på att önska er en riktigt trevlig helg!
//Vega

Hur kommunicerar vi på internet?

Hur kommunicerar vi på internet?

IMG_3889.JPG

Den här bloggposten skriver jag för första gången med Siri på min iPad. Det är fantastiskt vad utvecklingen gått framåt rörande tekniken med datorer och mobila enheter. 

Internet var från början en ovärderlig kunskapsbank för mig där jag mötte många liksinnade människor och vi delade ett gemensamt intresse eller livsstil. Idag tycker jag att internet sakta men säkert utvecklats till någonting helt annat än en kunskapsbank och där man kan dela intressen. Det handlar väl mycket om den quick fix människor vill ha idag och att nå en framgång och karriär på internet. Idag finns det t.o.m. människor som är beredda att betala för att få följare på sitt på sitt Instagram konto.

Jag tycker att innehållet måste vara mer värt och mer intressant är hur många följare man har. Det här quick fix-tänket avspeglar sig i hur vi kommunicerar med andra människor på internet idag. Jag var väldigt emot likes när det kom. Det kanske låter konstigt men jag tror att likes hämmar en kreativ och intressant tvåvägskommunikation. Om jag postar ett inlägg som känns intressant och du skriver en kommentar tillbaka, lång eller kort spelar ingen men då tycker jag att det minsta jag kan göra är att skriva en kommentar tillbaka. Tyvärr ser jag allt för ofta att folk bara ge en tumme upp när man har skrivit en kommentar till någon. Är folk så stressade idag eller har de sånt stort in/utflöde på internet så att de helt enkelt inte orkar skriva. 

IMG_3890.JPG

Tänker tillbaka på den tiden när du kom hem från jobbet och det låg ett brev på golvet. Jag öppnade brevet och läste och därefter skrev jag ett brev tillbaka. Det jag vill säga är att det är sån buzz idag som gör att folk inte ser och tänker. Det är helt enkelt för mycket av allting. Jag tycker faktiskt att citatet LESS IS MORE är intressant och det ligger så mycket sanning i det. Titta lite djupare på de du följer. Är det så intressant och givande? Gör du vadsomhelst själv för att få så många följare som möjligt där innehållet kanske rentav är sekundärt. Det kanske låter märkligt men gör du vadsomhelst för att få många följare och känner att antalet följare är lika med att du är framgångsrik i det du gör. 

Som avslutning i denna posten vill jag säga att tänk på din vistelse på internet. Jag är övertygad om att den människa som gjort en post blir extra glad om du tar din tid och skriver ett par ord eller rader istället för att bara ge en like eller i värsta fall en random like. Så börja skriv kommentarer istället för ge alla dessa likes. Jag lovar att hela vistelsen på internet blir mycket mer intressant och roligare. 

Det var spännande och väldigt annorlunda att prata in texten som ni läst i denna posten. Visst är det häftigt med ny teknik och vi har bara kommit en liten bit på väg till hur det kommer se ut i framtiden. Stort tack att du läste min bloggpost.

Less is more. 

//Vega