Arkitektur - Private work retusch

Arkitektur - Private work retusch

I lördags fotograferade jag arkitektur till portfolion. Det är fortfarande byggarbetsplats och det visar sig även i retuschen där vissa saker har tagits bort i retuschen. Bilden är fotograferad med Hasselblad 210mm. Övriga bilder färdigställs under veckan.

Foto: Vega

Ett antal masker för att jobba med färgerna i olika delar i bilden. Ovan en skärmdump.

Här ser ni en diptyk med före och efter retusch.

Kamerastativets fördelar

Kamerastativets fördelar

Tänkte prata om fördelen att fotografera med stativ. Den största skillnaden för mig är att komposition och utsnitt görs med en större noggrannhet.

Arbetsflöde

Stor fördel med stativ är att du kan göra olika exponeringar på olika delar i bilden och du kan även använda fokus stacking-tekniken.

Många känner sig låsta och upplever att de inte har samma frihet med stativ som frihand. Det kan jag till viss del förstå men jag gör så här. När jag kommer till location så uppskattar jag vilket objektiv som lämpar sig bäst därefter så går jag med kameran på frihand och hittar en kameravinkel, utsnitt och komposition som jag vill utgå ifrån. Därefter tar jag fram stativet för en noggrann komposition och utsnitt.

Bildkvalitet

Dagens kameror har blivit extremt fina på högt ISO vilket gör att du kan fotografera med snabbare slutartid. Men de bilder som kräver längre slutartider och lågt ISO (trots bildstabilisering) kan man aldrig jämföra bildkvaliteten med frihand gentemot stativ i till exempel en interiörbild. Allt annat är en kompromiss.

Rätt eller fel

Men som alltid finns det ingenting som är rätt och fel. Med denna posten vill jag inspirera er till att använda stativet mer. Känner ni att det är omständigt och väljer oftast frihand så ge stativet en chans. Det kommer förhoppningsvis utveckla eran fotografering till det bättre.

Vill passa på att önska er en riktigt skön helg och tack för att ni fortsätter att läsa bloggen.

//Vega

Capture One PRO - Nytt arbetsflöde med kund.

Capture One PRO - Nytt arbetsflöde med kund.

Testar ny setup inför fotografering med Capture One PRO och Fuji GFXs.

Capture Pilot

Denna app ska göra det som Hasselblads Phocus Mobile gör men är inte lika utvecklad.

Capture Pilot låter dig använda din iOS-enhet för att fjärrvisa, betygsätta och tagga högupplösta bilder under en fotografering. Du kan använda t.ex. din iPad som kundmonitor och även styra din kamera med några viktiga funktioner och parametrar.

Capture One Live

Detta är mitt val som kommer användas regelbundet när jag fotograferar med Fuji GFXs.

Fotografera från kameran direkt till molnet och dela foton i realtid med team och kunder som befinner sig på annan plats än vid kameran och location. Du behöver inte längre ladda ner eller e-posta stora filer fram och tillbaka eller undra vilket foto som är det senaste. Alla ser samma bild med uppdaterade redigeringar i realtid, vilket innebär att du kan samla feedback på ett ställe. Med andra ord ser kunden bilden i realtid när den fotograferas och kan skriva bildkommentar och/eller markera som favorit inför retusch.

Läs mer om Capture One Live här: https://www.captureone.com
Quick Start Guide Capture One Live: https://support.captureone.com

Tack Jonas Berg för tips om denna app!

Visa intresse om hur dina bilder ser ut hos kund är viktigt av flera skäl.

Visa intresse om hur dina bilder ser ut hos kund är viktigt av flera skäl.

Foto: Vega // Kund: Lily And Rose

Att visa intresse och bry sig om hur dina bilder ser ut hos kunden är viktigt av flera skäl, särskilt om de används i olika typer av publiceringar och behöver upprätthålla hög kvalitet. Här är några anledningar till varför detta är betydelsefullt:

Kundnöjdhet
Att visa att du bryr dig om kundens behov och önskemål visar professionalism och att du värderar din kunds förtroende. Nöjda kunder är mer benägna att återkomma och rekommendera ditt arbete till andra.

Varumärkesreputation
Om dina bilder används i kundens publiceringar, på deras webbplatser eller i deras marknadsföring, påverkar kvaliteten på dina bilder också kundens varumärkesreputation. Högkvalitativa bilder kan hjälpa till att förstärka ett positivt intryck av deras varumärke.

Förtroende och professionalism
Att leverera högkvalitativa bilder visar din professionalism och engagemang för ditt arbete. Det skapar förtroende hos kunden och visar att du är beredd att göra det som krävs för att leverera det bästa resultatet.

Ökad användning och spridning
Kvalitetsbilder kan användas på fler platser och i fler sammanhang, vilket kan öka deras värde för kunden. Om bilderna är mångsidiga och håller hög kvalitet, kan de användas i olika typer av marknadsföring och publiceringar.

Konkurrensfördel
Genom att erbjuda högkvalitativa bilder kan du skapa en konkurrensfördel i en marknad där kvalitet ofta efterfrågas. Det kan hjälpa dig att sticka ut och attrahera fler kunder.

Upprepade affärsmöjligheter
När du visar att du bryr dig om kundens behov och levererar högkvalitativa bilder, ökar chansen för upprepade affärsmöjligheter. Kunder som är nöjda med ditt arbete kommer sannolikt att återvända för framtida projekt.

Sammanfattningsvis är att visa intresse och bry sig om hur dina bilder ser ut hos kunden och att de håller hög kvalitet avgörande för att bygga starka kundrelationer, förbättra ditt rykte och skapa framgång i din fotografiska verksamhet. Det är ett sätt att visa att du är engagerad i att uppfylla kundens behov och mål.

Inspiration till dig som fotograf.

Inspiration till dig som fotograf.

Trampar du vatten i din utveckling som fotograf? Är du trött på att oftast fotografera bilder med likadant bildinnehåll? Just detta är något vi alla fotografer känner ibland.

Vad kan du göra för att få inspiration och ny energi? Konstnärens bränsle är kreativitet.

Har du inte en kreativ vardag så påverkar det din känsla att vilja skapa. Så oftast är det inte själva bildinnehållet som är uttjatat utan det är dig själv det handlar om.

Vad har du gjort för att utveckla t.ex. din arkitekturfotografering?

När du har din RAW-bild så kan t.ex. lägga betydligt mer tid och energi på färgerna. Försök att känn färgerna redan när bilden fotograferas. Färger är i mitt tycke precis lika viktigt som bildinnehållet. Jag själv har haft en ganska lång period när jag inte gett bilderna helt nya färger utan jobbat med de färger som bilden innehåller. Oavsett vad du har för förhållande till färger så ägna mer tid till det.

//Vega

Photoshop (beta) - Remove tool

Photoshop (beta) - Remove tool

Idag laddade jag ner Photoshop (beta) för att pröva nya verktyget “Remove Tool”. Jag tänker inte gå in i hur detta nya AI-verktyg fungerar gentemot t.ex. Content Aware Fill. Men en sak är säker. Imponerande hur bra Adobe gjort detta verktyg i beta-versionen. Här kan ni se ett exempel när jag tar bort en kabel på en oredigerad bild för att visa funktionen.

En spännande och intressant framtid väntar oss som jobbar med Photoshop.

Du kan ladda ner denna beta-versionen i Adobe Creative Cloud under “Betaappar”.

Retuschjobb arkitektur - Visar tre olika delar i retuschen.

Retuschjobb arkitektur - Visar tre olika delar i retuschen.

Att man måste ta bort skräp m.m. i en bild är ju något som vi alla fotografer regelbundet gör. Viss redigering är mindre tidskrävande och ibland kräver bilden lite mer tid och framförallt kompetens.

Visar tre olika delar i retuschen som denna bilden krävde då byggnaden inte är helt färdigbyggd.

Förstora - Klicka på samtliga bilder nedan.

Det stod en hög ställning på ena sidan väggen. Vi fotograferade en bild därefter flyttade vi ställningen till andra sidan. I retuschen maskade jag bort ställningen och färdigställd bild är utan ställningen.

Nedan ser ni att ställningen inte är med i färdigställd bild:

Vid höger sida i bild var det vatten på golvet som jag maskade bort i retuschen. Det kan tyckas vara enkelt men det kräver sin tid och kunskap att perspektivet stämmer i det nya golvet som läggs in där vattnet var. Enbart detta steget tog ca 30 min att retuschera.
Se före/efter nedan:

Himlen i takfönstrena fick en exponering och interiört en exponering. Himlen maskades ut och jag la till lite karaktär med slöjmoln från annan bild för att ge himlen lite liv då den var helt blå.
Se de två olika exponeringarna nedan:

Nedan ser ni färdigställd bild där himlen är inmaskad.

Så vissa bilder kräver planering under fotograferingen. Att man får med sig alla råvaror hem från affären så man kan tillaga maträtten så den smakar bra. Nedan ser ni retuscherad bild.

Allt för bilden.

Vegafoto - Arkitekturfotograf i Göteborg.

Fotografering - Scanlight, GoCo Health Innovation City. Hager, Elfack 2023.

Fotografering - ScanlightGoCo Health Innovation City och HagerElfack 2023.

I fredags fotograferade jag glastak med Scanlight vid GoCo Health Innovation City. Efter jobbet åkte vi till Vega Bryggeri som har en riktigt trevlig uteservering på Ringön. Det är ju fint att ett bryggeri heter Vega ; )
Apropå Vega… I början på 90-talet hette mitt företag Vega Entertainment när jag jobbade med musik. Och därefter ändrades företagsnamnet till Vegafoto. Anledningen att mitt företag fick det namnet var att vi bor på Vegagatan så nu får vi aldrig flytta härifrån : )

Idag har jag färdigställt bildvalen till Scanlight från fredagens fotografering. Ville att himlen skulle få lite mer karaktär så här ser ni den delen i redigeringen. Brukar inte göra detta jobbet innan bildval har gjorts men tycker det är viktigt för dessa bilderna.

Nu på tisdag fotograferar jag med Svenska Mässan på mässan Elfack 2023. Onsdag fotograferar jag med Hager på mässan Elfack 2023. Lördag fotograferar jag lifestyle med en modell till hennes agentur-portfolio. Glädjande nyhet var att jag blev tillfrågad idag att fotografera nya smycken med Lily And Rose inom kort.

Det är lite vad som hänt och kommer hända inom kort. Vill passa på att tacka er som läser bloggen och ni får mer än gärna följa Vegafoto på sociala medierna (se nedan). Ha en fortsatt fin dag!

//Vega

DJI Ronin RS3 PRO

DJI Ronin RS3 PRO

Har stabiliserat DJI RS3 PRO. Jag valde en primär optik Sony Distagon T* FE 35 mm F1.4 ZA. Föredrar att inte behöva balansera om ett antal gånger på location utan jobba med en bestämd brännvidd.

Har valt stabilisera utan topphandtaget för att minimera vikt och att balansera lättare. Ett minus när man inte har handtaget är att kamerans ljudingångar/XLR sitter på topphandtaget och då har vi en extern ljudupptagning med t.ex. boom-mic.

Bilden till höger i diptyken visar ny Pelicase 1610 med foam till Sony FX6 från Goecker.

Fuji GFX 100s styrs numera med iPad Pro.

Fuji GFX 100s styrs numera med iPad Pro.

Jag fotograferar med Hasselblad till minneskort och använder iPad Pro som monitor. Ni som läser bloggen minns förmodligen att jag köpte Fuji GFX 100s. Den första tiden har jag fotograferat med USB-C kabel till MacBook Pro. Nu har jag ny lösning på den tekniken.

Har modifierat en Otterbox Defender och ersatt min gamla iPad Pro till en ny iPad Pro. Den stora skillnaden är bl.a. nya M2-chippet, 512GB lagringsutrymme och USB-C. Detta gör att MacBook Pro inte följer med på kommande jobb utan ersätts med iPad Pro och USB-C - USB-C kabel. Bilderna lagras samtidigt på minneskort och iPad. Detta gör att ingen backup behöver göras på location.

Jag köpte en Techart adapter från Goecker så numera använder jag Canon tilt/shift-optik med Fuji GFX 100S. Tidigare använde jag Hasselblad med HTS adapter där min max vidvinkel var 42 mm när 28mm + HTS (x1,5) användes. Nu kan jag använda t.ex. Canons EF-optik: 17mm tilt/shift, 24mm tilt/shift, 50mm tilt/shift, 90mm tilt/shift och 135mm tilt/shift. Pricken över i:et är att i år släpper Fuji en vidvinkel med tilt/shift.