Yoga - Johanna Alvin

Plåtade yoga med helt underbara Johanna Alvin som ligger bakom yogastudion Yogaspacet på Ekedalsgatan 3 i Majorna, Göteborg. Hitta till yogastudion genom att klicka här.

Foto: Vega
Location: Yogaspacet Göteborg
Datum: 2016.01.06

iPhone-Behind the scenes från plåtningen med Johanna Alvin på Yogaspacet.

Lynda.com - Fyll på dina kunskaper.

Lynda.com - Fyll på dina kunskaper.

Lynda har en fantastisk kunskapsbank som lärt och inspirerat mig mycket genom åren. Nu i helgen kikade jag på ett par intressanta avsnitt i Photoshop CC 2015 One-On-One Advanced. Mycket känner vi flitiga Photoshop-användare till men varje gång lär jag mig något nytt eller något det var längesedan jag använde i arbetsflödet.

Vill varmt rekommendera varmt www.lynda.com

image.jpg

Fototips - Mest använda Profoto-ljusmodifierare

Sitter och kikar på vilka ljusmodifierare jag ofta använder och även de jag typ aldrig använder. Ni som följt min fotografering genom åren känner säkert till att jag oftast använder ett väldigt mjukt ljus. Profoto Umbrella XL med diff är den ljusmodifierare jag använde mest under 2015. En stor fördel är att den monteras upp väldigt snabbt och går som oftast att använda även i lägre takhöjder. Har inte prövat den nya djupare varianten men det skall göras i år. 

Ett annat alternativ vi ofta använder för ett mjukt ljus är att belysa genom diffduk.
Se video nedan.

//Vega

image.jpg

2016 - Gott nytt år

Gott Nytt År! Hoppas ni hade en trevlig nyårsafton. Vi var hos ett par vänner ute på Näset i Göteborg. Nu blir det lugn helg innan jobbet kör igång på måndag. 

//Vega

 

image.jpg

Nytt inköp - Profoto B1

Sedan en längre tid tillbaka har jag använt Profoto D1 Air 1000Ws både i studion och på location. När vi plåtar ute har ström hämtats från Profoto BatPac och den lösningen har fungerat 100%. Batteriet väger givetvis en hel del men har använts som tyngd för stativet och vikt har aldrig varit en viktig parameter i mitt val av utrusning. Profoto BatPac har även givit ström till MacBook Pro när jag plåtar med Hasselblad. Till Canon använder jag alltid CamRanger och iPad mini. Så Profoto D1 med BatPac har känts som en perfekt lösning i våra produktioner. Men...

image.jpg

Så släpptes Profoto B1 och det motiverade inte till inköp. Till HSS och TTL-funktionen kom. Sedan den dagen har vi vid ett flertal tillfällen plåtat med Profoto B1. Just för att komma åt HSS och Air TTL med Canon. Hasselblad funkar på 1/800 sekund men har sin prestanda med dåligt ISO och ingen seriebildstagning likt Canon. Och just den kombinationen med TTL/HSS och seriebildstagning är helt ovärdelig.

Vill passa på och tacka Goecker för leverans av Profoto B1, B1 batteri och Air Remote TTL-C.

//Vega

Alien Skin Exposure X

Uppgradera operativsystem eller pluggar i datorn väntar jag med att göra när man sitter i produktion. Det handlar om att datorn måste fungera som normalt när den startas upp på morgonen. Nu är det ett par plåtningar som har/skall färdigställas innan jul så jag har t.ex. väntat och uppgradera operativsystemet. Det får göras efter nyår.

Igår valde jag uppdatera Alien Skin Exposure X. En stor fördel med Photoshop-pluggen Alien Skin Exposure X är att den inte ersätter gamla versionen utan installeras som ny plug och gamla versionen ligger kvar i Photoshop. När nya versionen använts ett tag och inga konstigheter uppstått så avinstallerar jag gamla versionen. Safety first.

Jag kan varmt rekommendera Alien Skin Exposure X

 

 

image.jpg

Söndag - Sammanfattar denna arbetsveckan.

Sitter på lokala kaffebaren och det är söndag lunch. Det regnar och det blåser som det bara kan göra i Göteborg. På något sätt vilar det en skön känsla över Linnestaden denna söndag.

Jag blickar tillbaka på denna veckan som onekligen gått fort. Under torsdagen och fredagen hade vi plåtning för en våra ledande biltillverkare i Sverige. Efter torsdagens plåtningen åkte vi och installerade en timelapse-produktion som kommer pågå under en längre tid och sträcker sig en bit in på det nya året 2016.

iPhone snapshot: Vega // BTS från veckans plåtning. 

Under lördagen hade vi plåtning med Kevin Fankl som är en sann atlet. Det var intressant att få veta lite hur hans liv ser ut som 10-kampare i Svenska Landslaget. Att t.ex. träna 4 timmar varje dag... Bara en sådan sak. Denna plåtning är inte sekretessbelagd så kan berätta att det är imagebilder till hans verksamhet. Vi plåtade på Slottsskogsvallen och vid Färjenäs.

Bilderna med Kevin Fankl är plåtade med Canon EOS 5D Mark III och Profoto B1 Air 500 WS (TTL-II) (HSS). Det blev lyckat med Profoto/HSS för att framhäva regnet och samtidigt sänka det befintliga ljuset. Vill passa på att tacka Hans Högberg på Goecker för alltid bra service. Evigt tacksam!

Foto: Vega // Förstora - Klicka på bilderna.

Det har varit utmanande att jobba dessa dagarna då vi haft väldigt hård vind och mycket regn. Har def inte sett det som ett problem utan jobbat med vädret för det skall ge en stark karaktär till bildernas innehåll. Det handlar bara om att planera och optimera sin utrustning efter väder och vind.

Imorgon är det måndag och ny vecka väntar. Kalendern säger att två företag är inbokade för affärsporträtt. Båda plåtningarna är hos kund och trenden fortsätter... Det blir mindre och mindre tid i studion och vanligare med porträttplåtningar med mobil porträttstudio hos kund. Det blir enkelt för kunden och kvaliteten blir inte på något sätt negativt påverkad genom att vi sätter upp studio hos kunden. Så detta är jag helt bekväm med.

På tisdag plåtar vi energidrycker så måndagen ägnas till att rigga. Lite så ser det ut... Ha en härlig vecka och tack för ni kikar in på bloggen.

 

//Vega

Hålla fokus i dagens omfattande in och utflöde.

Hålla fokus i dagens omfattande in och utflöde.

Vi lever i en värld idag med ett så galet omfattande in och utflöde i vårt liv. Att kunna hålla fokus på det väsentliga i livet är inte alltid så lätt. 

Jag har vissa bilder som fungerar lite som meditation. Bilder jag gärna tittar på när jag vill andas in. Och andas ut. Det känns extra viktigt just nu när jag går in i årets mest omfattande arbetsperiod. Denna bilden plåtade jag med min iPhone hos en väldigt fin människa som hade cykeluthyrning på Fårö under många år: CykelBörje.

iPhone snapshot: Vega (The best camera is the one that's with you).