Panoramafotografering - Edelkrone slider

Har under många år arbetat med Really Right Stuff panoramahuvud. Idag provar jag en ny teknik med slider. Överraskande bra resultat när fem stycken vertikala 110mm bilder ger en horisontell bild med önskat utsnitt.

Denna bild var spontant planerad och mer för att pröva tekniken. Jag ser stora möjligheter att använda denna tekniken t.ex. vid interiörfotografering. Ska försöka förklara det mest intressanta med skissbilder nedan.

När kameravinkeln är rakt fram hela tiden syns alla objekt rakt framifrån. Det innebär att objekt som ligger bakom den främre raden syns i sin helhet.

När kameran monteras statiskt på stativ syns inte objekten i bakre raden i sin helhet. En annan fördel är att det blir inga distortion ute i kanterna på utsnittet. En annan fördel är det jag visar längst upp denna artikeln. Det är att en bild som kräver ett utsnitt utifrån en bestämd brännvidd med vertikala exponeringar, fokusstacking och HDR. Varje kameraförflyttning har tre olika exponeringar (HDR) med skärpeförflyttning (fokusstacking) innan kameran placeras i nästa position. Ja det finns många sätt att utveckla denna kameratekniken.

//Vega