Bildtext - Hjälper eller stjälper det bilden på sociala medier.

Bildtext - Hjälper eller stjälper det bilden på sociala medier.

Foto: Vega // Johanna Alvin
Själfull vemod med en melankolisk känsla under tidig gryning i Ramsvikslandet, norra Bohuslän.

Med bildtext kan du t.ex. förstärka, förtydliga och berätta om bildinnehållet. Hur du skriver bildtexten kan givetvis förändra och påverka betraktarens egna känsla. Utan bildtext drar folk sina egna slutsatser om bilden. Att texta dina bilder hjälper till att förbättra din visuella berättelse.

När du skriver en bildtext kan det givetvis påverka och trigga betraktarens egna känsla både till det positiva och negativa. Det kan trigga glädje och något positivt och för vissa betraktare något negativt som avundsjuka och negativ jämförelse.

Så länge du förmedlar det du känner så kommer aldrig alla betraktare känna likadant. För alla är vi olika och kanske just den stunden så kan inte betraktaren ta in det positiva utan väljer känna det som något negativt. När man triggas negativt av något så behöver man oftast aldrig gå längre än till sig själv.

På Stories/Instagram delar jag snapshots från vardagen och skriver oftast ett par ord/rader för att beskriva känslan. I flödet skriver jag betydligt mindre bildtext och betraktaren drar sina egna slutsatser om bilden.

Oavsett vad och hur du skriver en bildtext så påverkar det bilden. Att tolka en bildtext är jämförbart med musiksmak. Alla känner inte likadant och kan eller vill inte relatera till berättelsen. Men underskatta inte bildtext och man behöver inte jobba som copy för att skriva det man vill ha sagt.

Innehållet kommer alltid vara viktigare än ytan.

//Vega