Affärsporträtt - Behind the scenes

Added on by Michael Jönsson.

Idag har vi plåtat affärsporträtt. Återkommande kund som anställt ny personal. Dagens tips är att alltid plåta din setup när du är hos kund första gången. Om allt går vägen är det stor chans att nya bilder skall plåtas och ni önskar likadan känsla i ljuset. Denna ljussättningen använder jag ofta på affärsporträtt men väljer att byta ljusmodifierare.

Riggningen tar ca 30 minuter därefter sätter vi exponeringen (ca 10-15 min) rätt innan vi kallar på första kunden som skall plåtas. 

iPhone snapshot: Vegafoto

image.jpg
image.jpg

Sociala medier - Bilder

Added on by Michael Jönsson.

Har sedan en längre tid tillbaka delat mina bilder på sociala medier och webbplatsen www.vegafoto.se. Idag känns det som Vegafoto-bloggen och Instagram är bra komplement till varandra. Hela apparaten är så användarvänlig på Instagram och man kan på ett enkelt sätt nå ut med sina bilder. Har även aktiverat Facebook.

image.jpg

Det har kommit och gått så många olika alternativ på hur man kan dela sina bilder på internet genom åren. Är övertygad om att det går trender i det och det utvecklas varje år. Oavsett kommer allt fotorelaterat innehåll postas på Vegafoto. Ser fram emot att fortsätta dela foto med er alla på internet. Ni kan följa Vegafoto här: 

Fotografering - Delsjön

Added on by Michael Jönsson.

Snapshot: Vegafoto // Behind the scenes. 

Foto: Vegafoto // Förstora - Klicka på bilden. Meta: IS0 500 - 1/30 sek - f4,0 - 24 mm

Foto: Vegafoto // Förstora - Klicka på bilden. Meta: IS0 400 - 1/80 sek - f3,5 - 24 mm

Timelapse fotografering Göteborg

Added on by Michael Jönsson.

Timelapse fotografering Göteborg

Vad är en time lapse?
Timelapse är en video baserad på ex. antal stillbilder/sekund.

Ett scenario:
- Kameran ställs in på att ta en bild var 3:e sekund under 10 min.
- Dessa stillbilder läggs efter varandra i videoredigeringsprogrammet och spelas sedan upp i 25 stillbilder/sekund.
- Detta generar en video med 200 stillbilder som spelas upp på 8 sekunder.

Istället för att se en ”vanlig” video på 10 minuter visar vi samma händelser under 8 sekunder. Visar nedan ett exempel på en timelapse-fotografering som Vegafoto utförde under ett par veckor.

Kontakta Vegafoto när ni vill dokumentera eller marknadsföra ert arbete på ett modernt sätt. Vegafoto har arbetat med en time lapse-video från bygget av Sveriges högsta vindkraftverk som är 150 meter högt och placerad på Risholmen i Göteborg. Vi gick igenom fyra rejäla stormar, skyfall, skinande sol och utrustningen klarade detta galant.

För att minimera risken för kondens och fukt byggdes en specialbyggd vädertätad låda med värmeelement och optiskt glas.

Tidsintervall Kamera 1 (översiktskameran i lådan): 8 sek.
Tidsintervall Kamera 2 (alternativa vinklar): 2 sek.

Uppdragsgivare: Cohn & Wolfe
Kund: Göteborg Energi

Time lapse-video: Vega

Info:

Totalt 12 dagar time lapse-fotografering
Totalt 127 timmar inspelning
Total filmängd = 685800 MB (685,8 GB)
1 st. bild = RAWs 12 MB
Antal bilder per minut = 7,5 st
Antal bilder per timma = 450 st
Antal bilder totalt = 57150 st

Kamera inställningar:

1/50 sek (tidsperioritet
Auto ISO

Kamera utrustning:

Canon EOS 5D Mark II (2 st.)
Canon TS-E 17mm f/4 L Tilt-Shift
Canon TS-E 24mm f/3.5 L Tilt-Shift Lens
Canon EF 85mm f/1.2 L II USM
Canon EF 135mm f/2L USM
Canon Timer Remote Controller TC-80N3
Water proof home made box with heater inside & optical glass.

Redigering:

Capture One
Adobe Photoshop
Adobe After Effects
Final Cut Pro
QuickTime Pro
Twixtor
GBDeflicker

"Göteborg Energi ett komplett energibolag som strävar efter att utveckla det hållbara göteborgssamhället. Stadens miljömål innefattar bl.a. ”Frisk Luft” och det verkställer vi genom Windlab. Vi skapar ett forskningscentrum där många aktörer kan forska och utveckla tekniken kring havsbaserad vindkraft. Genom detta skapas arbetstillfällen och näringslivet samverkar.

”-Att bygga havsbaserad vindkraft är ur vindperspektiv riktigt bra och i Göteborgs hamn har vi optimala förutsättningar utifrån att produktionen och konsumtionen ligger nära varandra. Det behövs inte byggas längre transportsträckor för elen och därmed minskar nätförlusterna och ger energieffektiviseringar.

Det långsiktiga målet är givetvis att få mer förnybar energi i våra nät och Windlab kommer efter tester och intrimning optimalt att producera 15 000 000 gröna kWh. Och det kan man säga försörjer 3 000 större lägenheter – 1/3 av Majorna. Vindkraft ger inga utsläpp av koldioxid och även där bidrar verket till stadens miljömål gällande frisk luft och begränsad klimatpåverkan.” säger Jonas Cognell, ansvarig för Förnyelsebar energi på Göteborg Energi.

Vad innebär verket?
3 000 lgh kan få sin el från detta verk – 1/3 av Majornas lägenheter.
7 500 elbilar kan drivas 1 000 mil
Inga utsläpp av koldioxid
Inga utsläpp av partiklar (pm10)
Arbetstillfällen
Forskning och utveckling kring havsbaserad vindkraft
Lokala och internationella samarbeten"

Windlab – Artiklar och inslag

www.goteborgwindlab.se
GP 19 dec – www.gp.se
Chalmers: www.chalmers.se
GP-webbtv: www.gp.se
Västnytt inslag 30 dec: svt.se
Artikel i Vindkraftsnytt.se: www.vindkraftsnytt.se
Havsvind blogg: havsvind.se

Stadens miljömål (som verket bidrar till)

Energieffektivisering: www5.goteborg.se
Begränsad klimatpåverkan: www.goteborg.se
Frisk Luft: www.goteborg.se

Länkar

Chalmers
SWPTC
SKF
VGR
General Electrics
Göteborg Energi
Göteborg Windlab
Energimyndigheten

iPhone snapshot: Vega  / Behind the scenes från timelapse-fotograferingen på Risholmen.

Vegafoto - Sociala medier

Added on by Michael Jönsson.

Har sedan bloggens start gjort mitt bästa för att hitta balans i bloggens innehåll.

Vill inte att Vegafoto-bloggen enbart visar färdigt bildmaterial utan även fototips och behind the scenes. Har aldrig haft några prestationskrav där ribban måste ligga på en viss höjd utan delat utifrån den kunskap jag besitter. Är övertygad om att arbetsflödet kan göras annorlunda och vem vet kanske rentav bättre. 

När man delar med sig av sitt arbete där man visar hur man jobbar och inte bara färdig bild så genererar det självklart frågor från fotointresserade. Idag är Vegafoto aktiv på sociala medier som Instagram och Vegafoto-bloggen och besvarar alltid frågor i mån av tid/lust. Varför gör Vegafoto detta? Det läggs ju ner ett antal timmar varje vecka och det kan inte faktureras?

Vegafoto är inte enbart ett företag som fotograferar. Vegafoto är en livsstil. Huvudsaklig fokus på foto som kryddas med t.ex. musik, resor, pilates och mat/dryck. Har valt att varumärket Vegafoto skall kännas modernt och intressant baserat på flera parametrar. Vad är modernt och intressant? Givetvis en smaksak men dela saker från hjärtat då kommer likasinnade tycka det känns intressant. Oavsett om det är en fakturerad kund eller en amatör/yrkesfotograf som enbart vill dela intresset. 

Året 2014 börjar gå mot sitt slut och när jag tittar i backspegeln har det varit ett trevligt fotoår där vi utöver våran vanliga uppdragsplåtning lagt mycket fokus på att plåta Outdoor och Sport. Det är två bildgenrer som ligger nära min livsstil. Framförallt vill jag fortsätta att utvecklas som fotograf och hitta ny stigar att vandra på här i livet.

Det är torsdag lunch och jag skriver denna post över en espresso på våran kvarterskaffebar Bar Circi i Linnestan. Vintern är på sin ingång och några veckor återstår på detta året. Lev livet!

//Vegafoto

image.jpg

Snapshot: Vegafoto // Enkel espresso, Bar Circi.

Behind the scenes - Video - Österlen

Added on by Michael Jönsson.

CamRanger - Trådlös DSLR kontroll

Added on by Michael Jönsson.

CamRanger

CamRanger är en produkt som ger dig möjlighet att kontrollera kamerans inställningar från upp till 50 meters avstånd samtidigt. CamRanger visar en livebild på din telefon, surfplatta eller dator.

Banbrytande DSLR kontroll som ger full kontroll över Canon eller Nikon kameror via ett dedikerat WiFi-nät mellan en iOS eller Android enhet och CamRanger enheten, som kopplas till kamerans USB kontakt. Fungerar enbart med iOS version 4.3 eller nyare.

Foto/Video: Vegafoto

Yrkesfotograf 2014

Added on by Michael Jönsson.

Att arbeta som yrkesfotograf 2014 bör du besitta kunskap inom fotografering, video, redigering, audiohantering, ljussättning, webdesign, marknadsföring och business. Det fantastiska med fotoyrket är att du inte måste gå utbildningar. Allt bakom Vegafoto är självlärt. Ha ett stort intresse, avsätt schuuukt mkt tid och sätt upp realistiska delmål. Då kan även du med stor sannolikhet försörja dig på fotografi.

Ha en riktig härlig helg! 🙏

//Vegafoto

image.jpg